MBPP hanya tahu saman rakyat, tapi tak selesaikan masalah parking

Penggunaan perkataan Kerajaan Malaysia di atas borang saman yang dikeluarkan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) membuat 1,6 Juta rakyat di negeri ini keliru dan memberi perspektif negatif kepada kerajaan Persekutuan, kata Ketua Pemuda UMNO Negeri, Rafizal Abdul Rahim.

“MBPP perlu jelaskan sejak bila kaedah itu digunakan untuk memungut saman kerana pekara ini dilihat janggal dengan sikap mereka yang sering menunding jari kepada kerajaan Persekutuan kononya membebankan rakyat,” katanya dalam satu kenyataan.

Sehubungan itu, beliau juga menempelak MBBP kerana hanya tahu mengeluarkan saman kepada rakyat walaupun keadaan trafik semakin sesak dan sistem letak kereta di negeri ini masih belum dinaik taraf selepas banyak peruntukan disalurkan untuk tujuan berkenaan.

“Kita percaya saman yang dikeluarkan PBT di negeri ini membebankan rakyat dan cubaan kerajaan DAP Pulau Pinang ingin menambah pendapatan tahunan supaya terus dilihat sebagai kerajaan bijak menguruskan kewangan.

“Sudah dua penggal DAP memerintah dan banyak peruntukan untuk projek naik taaf jalan raya serta kesesakan lalu lintas, tetapi kita pelik kenapa masalah berkenaan tidak selesai hingga ke hari ini,” bidasnya.

Baru-baru ini, seorang pengguna laman sosial Facebook yang dikenali sebagai Hafizi Harriss mempersoalkan perkataan kerajaan Malaysia di atas borang saman yang dikeluarkan MBPP kepadanya di Jalan Macalister di sini 20 November lalu.

Beliau menyifatkan tindakan itu sebagai kerajaan negeri memberikan ruang kepada rakyat membenci Kerajaan Persekutuan selain menunjukkan penipuan yang berlaku kepada pengguna Jalan raya. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *