PAN tuduh Najib beri dedak kepada golongan agama dalam Bajet 2018.

Dalam satu ceramah di Permatang Pasir, Permatang Pauh, Timbalan Ketua Pemuda AMANAH Nasional, Faiz Fadzil mendakwa kerajaan Umno dan BN yang dipimpin oleh Datuk Seri Najib cuba mengumpan golongan agama dengan wang RM 1500 bagi mendapatkan sokongan pada pilihan raya umum yang semakin hampir.

Beliau mendakwa, pemberian bonus yang jarang-jarang diberikan dalam bentuk ‘one off’ sebanyak RM1,500 kepada golongan agama seperti Imam dan Bilal yang diumumkan Perdana Menteri dalam Bajet 2018 baru-baru ini, dilihat sebagai mengumpan ‘dedak’ kepada golongan tersebut.

“Najib akan cuba menawarkan pelbagai bentuk insentif dan janji-janji politik semata-mata untuk memastikan dokongan yang pernah diperolehi sebelum ini tidak hilang seperti yang telah berlaku di Selangor dan Pulau Pinang..” ujarnya.

Jelas beliau lagi, sepatutnya Najib memberi penekanan terhadap usaha bagi menyelesaikan masalah rakyat seperti peningkatan kos sara hidup dan harga barangan yang semakin meningkat.

“Amat melucukan apabila pembayaran terpaksa dibuat sebanyak dua kali oleh kerajaan kepada Imam dan Bilal.

“Sepatutnya kerajaan mencari kaedah yang lebih baik bagaimana hendak membantu golongan agama seperti Imam dan Bilal yang memperolehi pendapatan bawah paras minima.

“Apa lagi dengan kenaikan harga barangan dan kos sara hidup yang tinggi tidak dapat menampung pemberian ‘one-off’ yang diberikan sekali dalam tempoh yang belum diketahui jangka hayatnya, ” ujarnya lagi.

Didalam Bajet 2018 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak Jumaat lalu, lebih 65,000 Imam, Bilal, Guru KAFA, Guru Takmir dan Tok Siak mendapat bayaran khas RM1,500 dengan RM1,000 dibayar pada Januari 2018 dan selebihnya menjelang Hari Raya Aidilfitri.

Ini adalah kali pertama bantuan khas untuk guru KAFA diberikan oleh kerajaan dan ianya patut disyukuri oleh penerima elaun berkenaan walaupun ianya menimbulkan rasa cemburu dikalangan pemimpin pembangkang. – Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *