Pemuda UMNO P.Pinang gesa parti raih sokongan pengundi muda

PULAU PINANG – Antara isu yang perlu diberikan perhatian ketika Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2017 kali ini dalam usaha meraih semula sokongan pengundi muda adalah mengkaji semula langkah penetapan harga petrol yang menyumbang kenaikan kos sara hidup dan skim perumahan untuk golongan orang muda di bawah 40 tahun, kata Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang, Rafizal Abdul Rahim.

Katanya, itu semua harus dijalankan secara holistik termasuk bekerjasama dengan kerajaan negeri seperti yang ditunjukkan dalam misi bantuan pascabanjir kepada negeri Pulau Pinang baru-baru ini.

“Kebanyakan pemuda marah dengan kenaikan harga minyak yang berterusan dan mereka salahkan kerajaan Persekutuan kononnya tidak menanganinya, jadi UMNO perlu campur tangan untuk memastikan masalah ini tidak berlarutan.

“Kita juga harap ‘medan’ kali ini tidak dijadikan pentas lawak semata-mata tetapi turut membincangkan isu perumahan untuk golongan muda bawah 40 tahun dan masalah yang sering dihadapi rakyat yang memerlukan kerjasama wakil UMNO dan kerajaan negeri masing-masing,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Pengerusi Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) negeri, Mohamed Muzaidee Mohamed Ali berkata seharusnya golongan muda UMNO harus lebih ramai dipertengahkan bagi bertanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) akan datang.

Menurut beliau, ini akan menjadi jalan yang terbaik untuk mendekati dan lebih memahami golongan sasaran yang diyakini menjadi pengundi majoriti untuk negara dalam jangka masa panjang.

Dalam pada itu, beliau berkata diharapkan perhimpunan itu akan terus menjadi medan yang membincangkan peningkatan tahap kualiti pendidikan di negara ini.

Ini kerana katanya, ia penting bagi memastikan setiap pemimpin masa hadapan memiliki pendidikan berkualiti setanding negara maju.

“Pemimpin dan pendidikan tidak boleh dipisahkan, malah kerajaan perlu pentingkan aspek ini supaya lebih ramai berpeluang melanjutkan pendidikan ke pelbagai peringkat, baharulah negara kita boleh maju dengan penemuan dan penyelidikan,” katanya. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *