Fahaman Ateisme semakin menular dikalangan umat Islam

Umat Islam dilihat mudah dipengaruhi dengan fahaman ateisme jika tidak mempunyai iman yang kukuh sebagai pendinding diri. Ateisme merujuk kepada fahaman yang menolak kewujudan Tuhan.

Pensyarah Kanan Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi, UiTM Kelantan, Dr Iskandar Hassan Tan Abdullah menyifatkan dunia seperti sudah berada di akhir zaman apabila fahaman ateisme ini sudah dijadikan seperti darah daging golongan Islam di negara ini.

“Situasi ini menunjukkan bahawa betapa ramai golongan Islam di negara ini telah menjadikan fahaman ateisme sebagai darah daging mereka.

“Adalah benar orang Islam hari ini bagaikan buih-buih di lautan. Ini disebabkan ramai daripada orang Islam ingin menjadi sebutan para manusia di dunia daripada menjadi sebutan para malaikat di syurga. Mereka memuja kehebatan seseorang individu bernama manusia.

“Mereka memuja pangkat, darjat, kemewahan dunia dan material. Akibatnya ramai daripada kita memandang ringan akan persoalan Rukun Islam iaitu solat dan ibadah puasa. Malahan ada yang mempersoalkan kewajaran solat dan puasa,” katanya.

Disebabkan iman umat Islam ‘senipis bawang’, fahaman ateisme mudah untuk menular dalam kalangan umat Islam.

Terbaru, terdapat sekumpulan individu di negara ini telah mempertikaikan kewujudan Tuhan. Perkara ini telah menggemparkan penduduk.

“Baru-baru ini, terdapat sekumpulan individu di negara ini mempersoalkan kewujudan Tuhan. Kegemparan ini hanya dirasai di pantai barat dan kawasan bandar metropolitan. Di sebelah pantai timur iaitu di Kelantan, Terengganu dan Pahang, kurang dirasai dan diberikan perhatian serius.

“Ini disebabkan pantai timur merupakan kawasan majoriti Melayu Islam. Tetapi adakah fahaman ateisme ini tidak berkembang di pantai timur?,” soalnya.

Beliau memaklumkan fahaman ateisme ini dibahagikan kepada tujuh bentuk atau lebih mudah tiga jenis

“Jenis pertama adalah perjalanan hidup ateis. Bentuk ini terdapat dua iaitu panteisme dan agnostik. Seorang panteisme percaya akan teori Darwinisma iaitu manusia berasal secara evolusi daripada beruk.

“Manusia pernah hidup berbogel dan bertamadun melalui Zaman Batu, Zaman Gangsa, Zaman Logam dan Zaman Moden. Manusia tidak berasal daripada Nabi Adam dan Hawa, malahan mereka juga tidak mempercayai wujudnya kenabian. Maka dengan demikian mereka tidak mempercayai kewujudan Tuhan.

“Jenis kedua adalah Dogmatik ateisme. Dalam dogmatik ateisme ini terdiri daripada tiga bentuk iaitu antitesis, humanis dan ateis tulen. Antitesis bermaksud golongan yang menentang arus yang dianuti manusia iaitu agama khususnya agama samawi. Fahaman yang boleh dikenali seperti komunisme, sosialisme, liberalisme, sekularisme dan sebagainya.

“Bagi mereka agama adalah penghalang kemajuan moden manusia. Agama juga adalah seperti candu kepada manusia.

“Jenis ketiga adalah apophatik ateisme. Bentuk jenis apophatik adalah terdiri daripada skeptis ateis dan golongan Free Thinkers.

“Golongan ini terdiri daripada ilmuwan dan golongan cerdik pandai. Salah satu tanda untuk mengenali golongan ini selalunya membandingkan nilai-nilai amalan Barat atau Timur Jauh lebih baik daripada nilai-nilai amalan Islam di negara ini.

“Bagi mereka, persoalan Tuhan mahupun solat tidak boleh dibuktikan secara sains akan kebaikannya. Maka tidak menghairankan golongan ini tidak solat mahupun berpuasa atau memakai tudung seperti yang dituntut oleh ajaran Islam,” katanya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *