Hilangkan Batuk Dengan Jus Limau Kukus

Paling rimas bila terkena batuk dan selesema kan. Tambahan pula jika batuk yang berpanjangan pasti akan mengganggu aktiviti harian kita. Penyakit batuk ini akan menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira umur dan jantina.

Batuk juga akan menjadi lebih parah apabila di waktu malam. Ini kerana suhu badan kita menjadi semakin sejuk sekaligus akan mengganggu tidur anda. Walaupun terdapat pelbagai jenis ubat batuk yang terdapat di farmasi dan juga klinik, kebanyakkan daripadanya tidak memberi kesan apa malah membuatkan batuk semakin teruk.

Berikut terdapat satu perkongsian daripada saudari Jes Tham untuk menghilangkan batuk . Menurut beliau ini adalah salah satu cara yang sangat terkenal di China dan juga Taiwan.

Caranya adalah, potong bahagian atas dan bawah limau seperti dalam gambar. Kemudian letakkan secubit garam di bahagian atas buah limau dan sapu rata. Cucuk dengan garfu sebelum sapukan garam diatasnya. Ini supaya garam tadi boleh meresap masuk kedalam buah limau dengan cepat.

Kukuskan buah limau tadi selama 2 jam. Selesai kukus perah buah limau dan ambil juga air yang bertakung dalam loyang kukus tadi. Minum satu gelas setiap hari sehingga hilang batuk tersebut.

Petua ini telah menarik perhatian ramai pengikut saudari Jes di facebook dan ramai diantara mereka telah mencubanya. Hasilnya juga sangat memuaskan.

Jika tidak berkesan, segeralah berjumpa dengan doktor untuk dapatkan rawatan. – utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *