Ibu bapa perlu duduk ketika nak marah pada anak-anak

Semua ibubapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak dan akan cuba untuk ‘menyempurnakan’ anak-anak dengan menengking, memukul atau memarahi mereka. Tetapi, tanpa sedar ramai ibubapa melakukan kesalahan tanpa sengaja dalam mendidik anak-anak.

Sudah lumrah anak-anak kecil suka bermain, jadi memang kadang-kadang ibubapa akan marah anak yang sudah tidak boleh dikawal. Malah, ada juga ibubapa yang memarahi anak dengan jeritan yang kuat.

Sebenarnya ibubapa perlu duduk ketika mahu marah pada anak-anak, perkara ini dapat elakkan diri dari terjerit pada anak-anak. Perkongsian dari Puan Nurul Ilyani tentang perkara itu

Menerusi siri kuliah oleh Mufti Menk, beliau bercerita bagaimana cara mahu ‘memperbetulkan’ anak-anak. Pengalaman beliau apabila bapanya telah menegurnya walaupun sudah besar dan menjadi seorang pendakwah.

Beliau berkata, bapanya telah melihat ceramah Mufti Menk secara live dari rumah. Lebih kurang sejam selepas ceramah, bapanya telah menelefon dan berpesan pada Mufti Menk untuk duduk dahulu baru bercakap.

Mufti Menk faham dengan teguran bapanya itu, biasa apabila berdiri suara akan menjadi lebih lantang serta kuat. Jadi sepanjang ceramah itu Mufti Menk duduk tetapi tidak lama beliau bangun tapi masih menjaga suara beliau.

Nurul Ilyani beranggapan pesanan ayah Mufti Menk ini juga boleh diamalkan dalam mendidik anak. Ibubapa perlu duduk ketika mahu marah anak agar ton suara tidak terlalu lantang dan terjerit.

Itu adalah cara terbaik jika mahu marah anak, jangan berdiri dan tegur anak kerana suara kita akan menjadi lantang. Duduk dengan anak dan tegur.

Sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam, “Apabila salah seorang dari kalian marah dalam kondisi berdiri maka hendaknya dia duduk. Kalau marahnya belum juga hilang maka hendaknya dia berbaring.” (HR. Ahmad).

Setiap kali kita mahu bagi amaran atau peringatan kepada anak kita yang tiada kaitan dengan kesalahan yang mereka lakukan ketika itu, kita boleh berdiri apabila emosi kita stabil.

Apapun, ibubapa disarankan tidak menegur dan memarahi anak-anak kecil mereka secara sembarangan. Sebarang kesalahan dan tindakan memarahi anak perlu mengikut perkembangan usia mereka. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *