Buat pertama kali dalam tempoh 25 tahun bayi beruang kutub dilahirkan di Britain

EDINBURGH: Seekor bayi beruang kutub dilahirkan buat pertama kali dalam tempoh 25 tahun di Britain, akhir tahun lalu.

Ketua penjaga Taman Hidupan Liar Highland, Una Richardson, berkata ibu bayi beruang itu yang dinamakan Victoria dipercayai melahirkan anak akhir Disember lalu selepas petugas di taman berkenaan terdengar bunyi bising.

“Kami tidak dapat memastikan apakah Victoria telah melahirkan lebih dari seekor anak, namun kami boleh mengesahkan bahawa ada bayi beruang kutub telah dilahirkan di taman ini,” katanya.

Beruang kutub terkenal dengan tabiat yang suka bersendiri, manakala bayinya pula berada dalam keadaan lemah dan memerlukan penjagaan rapi.

Justeru, kandang haiwan terbabit ditutup kepada pengunjung buat masa ini dan nasib bayi beruang itu hanya dapat diketahui selepas musim sejuk Mac nanti apabila musim hibernasi beruang berakhir.

Musim pembiakan beruang kutub dilaksanakan sejak Mac tahun lalu dengan memadankan Victoria bersama salah seekor beruang kutub jantan di taman berkenaan.

“Walaupun gembira, kami tidak mahu meraikan berita ini terlalu awal kerana bayi beruang kutub memiliki kadar kematian tinggi sepanjang minggu pertama kelahiran.

“Ia berikutan kelemahan sistem antibodi serta tabiat ibu beruang itu sendiri yang suka menyendiri.

“Sebarang gangguan boleh menyebabkan ibu beruang berang dan bertindak ganas sehingga membunuh bayi itu atau meninggalkannya begitu sahaja,” katanya. – Reuters

Sumber – bharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *