Kerajaan DAP dan AMK PKR jangan lepas tangan isu tipu peniaga

GEORGETOWN – Pemuda UMNO Pulau Pinang menggesa Kerajaan Negeri Pulau Pinang supaya bertanggungjawab ke atas isu tipu peniaga yang melibatkan lebih 50 peniaga ditipu seorang lelaki dari sebuah syarikat swasta yang bertindak sebagai penganjur utama dalam sebuah festival usahawan, Ultra Fest yang diadakan di Stadium Batu Kawan pada Disember lalu.

Ketuanya, Rafizal Abdul Rahim berkata Kerajaan Negeri Pulau Pinang dibawah pimpinan DAP jangan lepas tangan kerana sudah ada beberapa bukti menunjukkan program berkenaan mendapat sokongan sepenuhnya daripada kerajaan negeri.

Beliau berkata, memorandum yang ditandatangani peniaga terbabit itu meminta supaya diberi saguhati bagi mendapat semula modal pulangan mereka.

“Pemuda UMNO Pulau Pinang bersimpati dengan peniaga ini yang mengalami kerugian malah lebih teruk, ada yang sanggup berhutang untuk menyertai festival ini.

“Kita ada bukti seperti surat rasmi yang menggunakan ‘letter head’ pejabat timbalan ketua menteri dalam permohonan pengecualian bayaran tapak dan permohonan permit daripada polis untuk syarikat swasta tersebut dan banyak lagi.

“Oleh itu, Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mohd Rashid Hasnon tak boleh kata program ini anjuran syarikat swasta kerana kita ada bukti,” katanya.

Baru-baru ini, beberapa peniaga membuat bantahan aman bagi menuntut Kerajaan DAP Pulau Pinang bertanggungjawab dalam penganjuran Ultra Fest di Komtar.

Lebih 20 peniaga hadir di Komtar untuk menyerahkan memorandum meminta penjelasan daripada Mohd Rashid berhubung perkara berkenaan. Memorandum itu diserahkan Mohd Sukharai kepada Setiausaha Sulit TKM I, Zulfahmi Omar.

Peniaga itu mendakwa, program tersebut juga mendapat sokongan dan kerjasama dari Angkatan Muda Keadilan (AMK) Pulau Pinang.

Wakil peniaga, Mohd Sukharai Hassan, 36, berkata, kesemua peniaga yang mendaftar untuk menjalankan perniagaan selama tiga hari bermula 29 Disember itu sudah membayar RM1,200 untuk bayaran sewaan khemah.

Malah, katanya, peniaga-peniaga yang kebanyakannya dari negeri lain dijanjikan pelbagai program menarik yang diaturkan sebagai tarikan kepada lebih 150,000 pengunjung ke festival berkenaan.

Namun bagaimanapun, janji hanya tinggal janji apabila kesemua program yang dijanjikan itu tidak dijalankan malah kesemua peniaga terputus bekalan elektrik pada pagi hari kedua mereka menjalankan perniagaan.

“Pada hari kedua, kira-kira jam 11 pagi, bekalan elektrik terputus dan menyebabkan peniaga sukar menjalankan perniagaan. Kami rasa seperti disabotaj. Apa yang kami kesalkan, melalui program ini mendapat kerjasama AMK Pulau Pinang dan juga kerajaan negeri.

“Kami sekarang buntu kerana bukan sahaja terpaksa menanggung kerugian lebih RM20,000 kerana tidak ramai pengunjung datang ke festival itu, malah penganjur juga melarikan diri,” ujarnya.

Beliau berkata Kerajaan DAP Pulau Pinang dan AMK negeri dilihat mahu lepas tangan dengan masalah ini.

“Tambahan pula, AMK Pulau Pinang dan kerajaan negeri juga dilihat lepas tangan dengan masalah ini,” katanya.

Lebih berasa kesal, beliau berkata, beberapa wakil peniaga berusaha untuk berbincang dengan pihak Kerajaan negeri dan AMK Pulau Pinang tetapi tidak berhasil.

“Perkara ini kita dah suarakan kepada kerajaan negeri tetapi depa kata tak boleh bagi jawapan sekarang.

“Pada mulanya kerajaan negeri nafi terlibat dalam festival ini tapi bila kami check (periksa) balik, terbukti kerajaan negeri yang support (sokong) kuat festival ini.

“Kami telah melabur wang yang banyak sebab yakin apabila diberitahu festival ini anjuran kerajaan negeri tetapi bila jadi macam ni, depa nafi pula,” katanya.

Difahamkan, lebih 50 laporan polis dibuat ke atas penganjuran festival berkenaan manakala empat laporan dibuat kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Namun bagaimanapun, Mohd Rashid pula cuba menegaskan penganjuran festival berkenaan dibuat sebuah syarikat swasta dan kononnya langsung tidak ada kena mengena dengan Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Beliau mendakwa Kerajaan Negeri Pulau Pinang terperangkap dengan kelicikan lelaki berkenaan yang melarikan diri selepas mengambil wang daripada peniaga.

Beliau cuba menegaskan kesemua peniaga terbabit membuat perjanjian dengan syarikat swasta tersebut dan bukannya dengan Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

“Kontrak ditandatangani antara peniaga dengan syarikat tersebut namun apabila penganjur ingin mengurangkan kos penyewaan tapak, mereka meminta bantuan kerajaan negeri melalui AMK Pulau Pinang.

“Atas dasar keprihatinan untuk membantu peniaga, kita menolong mereka dan berjaya mengurangkan kos penyewaan sebanyak RM57,000.

“Apabila ingin membuat pengurangan kos, mestilah dalam ayat-ayat permohonan itu disertakan sebab-sebabnya. Oleh itu, kita buat perakuan bahawa program itu ada kerjasama dengan kerajaan negeri. Soal dakwaan program ini dibawa ke mesyuarat Exco, itu tidak benar,” katanya.

Beliau juga berkata, beliau tidak mengenali lelaki yang mewakili syarikat swasta selaku penganjur itu malah tidak tahu tentang enam kes penipuan yang dilakukannya sebelum ini. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *