Kini rakyat P.Pinang sudah sedar siapa Guan Eng yang sebenar

PULAU PINANG – Rakyat Pulau Pinang hari ini sudah mula sedar dan dapat lihat siapa Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang sebenar, kata Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang, Rafizal Rahim.

Beliau berkata demikian pada Diskusi UMNO Online bersama Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Tan Sri Annuar Musa dalam isu bertajuk, “Agihan Kerusi: Api Dalam Sekam Pakatan Harapan” di Café Riverside, Pusat Dagangan Dunia Putra baru-baru ini.

“Gelaran Khalifah Umar Abdul Aziz yang sebelum ini dicanang-canang hanya wayang… dia (Guan Eng) nak tunjuk dia bukan rasis. Masa itu PAS pun berkawan dengan dia.

“Setelah dua penggal, orang Melayu dan juga rakyat mula sedar dan nampak serta cukup jelas perangai dia dengan pelbagai skandal di negeri di Pulau Pinang,” katanya.

Mengambil contoh isu banjir yang berlaku di Pulau Pinang, Rafizal berkata kegagalan Ketua Menteri Pulau Pinang itu menyelesaikan masalah yang sering melanda di negeri itu jelas membuktikan kerajaan parti Roket hanya tahu bercakap besar tetapi tidak dapat mentadbir dengan baik.

“Pulau Pinang tidak putus skandal dan kurang sebulan ada tanah runtuh… kemudian banjir dan kemudiannya merayu…

“Kemudiannya segala bantuan turun dengan Datuk Seri Najib Tun Razak dan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sendiri pun turun… tiba-tiba keluar kenyataan kerajaan pusat tidak bantu.

“Inilah perangai Guan Eng dan sebenarnya bagus juga beliau berbuat demikian… rakyat Pulau Pinang boleh nilai siapa sebenarnya beliau,“ katanya.

Mengulas mengenai ura-ura berhubung ketidakpuasan hati berkenaan soal pengagihan kerusi Parlimen yang dilakukan oleh Pakatan Harapan baru-baru ini, beliau berkata ia juga merebak di Pulau Pinang.

“Apabila tiba pembahagian kerusi di Pulau Pinang, ambil contoh Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang dilihat didominasi oleh mereka yang kalah dalam pilihan raya sebelum ini dan juga mereka yang kalah di dalam pemilihan UMNO, kali ini nampaknya diangkat menjadi calon.

“Desas-desus di Parlimen Tasek Gelugor… menjadi contoh bagaimana perpecahan sesama mereka untuk menjadi calon,” katanya.

Pakatan Harapan baru-baru ini mengumumkan pengagihan kerusi Parlimen akan ditandingi parti komponen dalam Pakatan itu pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) iaitu PPBM (52), Parti Keadilan Rakyat (PKR) (51) DAP (35) dan PAN (27), keseluruhannya 165 kerusi di Semenanjung Malaysia. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *