Rakyat P.Pinang hadapi peningkatan kos sara hidup dibawah kerajaan DAP

Kerajaan DAP Pulau Pinang di bawah pimpinan Ketua Menteri, Lim Guan Eng akan terus melakukan penipuan serta penindasan terhadap rakyat Pulau Pinang. Rakyat negeri itu sudah cukup terbeban dengan kos sara hidup yang tinggi di Pulau Pinang, ditambah pula dengan pemerintah yang diketuai oleh parti Roket itu langsung tidak memikirkan hal berkaitan dengan kebajikan dan kesejahteraan rakyat.

Kezaliman demi kezaliman yang dilakukan oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang terhadap rakyat di negeri Pulau Mutiara itu akan terus berlaku. Kerajaan DAP yang sebelum ini pernah berjanji akan membawa keamanan dan kesenangan kepada rakyat Pulau Pinang, namun kini boleh lihat apa yang berlaku di negeri itu sekarang.

Janji-janji manis yang pernah dijanjikan oleh DAP, itu semua hanya kata-kata kosong untuk mendapatkan sokongan rakyat sahaja untuk parti Roket itu. Bila mereka mendapat mandat, segalanya akan berubah. Janji hanya tinggal janji. Penderitaan pula yang menanti rakyat Pulau Pinang.

Parti Roket itu sudah memerintah negeri Pulau Pinang selama sembilan tahun, namun purata pendapatan isi rumah di negeri itu sudah jauh ditinggal oleh Kuala Lumpur dan Johor. Harga hartanah di negeri itu pula mencatatkan harga yang tidak munasabah berbanding dua-dua negeri tersebut. Apa sebabnya berlaku?

Sejak DAP mengambil alih pentadbiran Kerajaan Negeri Pulau Pinang, rakyat Pulau Pinang diasak dengan pelbagai cukai dan caj yang dikenakan oleh kerajaan negeri. Ini dapat dilihat apabila kenaikan caj-caj pembangunan dan sumbangan-sumbangan yang dikenakan oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang menerusi Pihak Berkuasa Negeri sejak tahun 2008.

Ini menjadi punca kenaikan minima sebanyak RM120 setiap kaki persegi kepada kos pembinaan rumah-rumah di negeri tersebut. Caj RM120 psf ini boleh disifatkan sebagai Cukai parti Roket itu. Rakyat yang membeli unit yang seluas 1,000 kaki persegi akan menghadapi kos lebihan sekurang-kurangnya RM120,000 seunit.

Jikalau kos RM120,000 ini ditambahkan kepada pinjaman rumah 30 tahun dengan kadar bunga 5% setahun, ini bersamaan dengan ansuran lebihan RM 671.03 sebulan yang membebankan setiap pembeli setiap bulan. Bila pinjaman 30 tahun ini siap dibayar, jumlah kos bunga di atas kos lebihan RM120,000 ialah RM116,569.73.

Ini penyebabnya mengapa harga rumah di negeri Pulau Mutiara itu terlalu mahal. Itu pun kerajaan DAP negeri masih mahu menafikan lagi. Ramai yang berpendapat rumah mampu milik di Pulau Pinang sebenarnya hanya mampu ‘tengok’ sahaja.

Untuk maklum, ini juga merupakan cukai tersembunyi yang dikenakan oleh kerajaan DAP negeri ke atas pembeli-pembeli rumah di negeri berkenaan. Jika berniaga, semua orang mahu untung. Tidak ada orang berniaga mahu rugi. Sama juga dengan pemaju-pemaju perumahan.

Mereka akan memindahkan beban itu kepada pembeli-pembeli rumah. Maka terjadilah peningkatan harga-harga rumah. Kenaikan harga rumah juga akan menjadi punca jumlah sewa rumah dan premis perniagaan turut meningkat. Ini sekaligus menyumbang kepada peningkatan kos hidup rakyat negeri tersebut.

Ini kerana peniaga-peniaga sudah pasti akan menaikkan harga barangan dan perkhidmatan mereka untuk menampung kos sewa yang lebih tinggi. Kesimpulannya, segala peningkatan ini sebenarnya memberi keuntungan kepada kerajaan DAP negeri.

Kerajaan DAP untung dengan tindakan mereka memberikan bebanan kepada rakyat Pulau Pinang, rakyat pula terpaksa hidup menderita kerana dibebani dengan kos hidup yang tinggi. Inilah cara DAP menunjukkan ‘prihatinnya’ kepada rakyat Pulau Pinang. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *