Ramai Wanita Melakukan Kesalahan Didalam Memilih Bra

Selain daripada untuk menutup payudara, apa sebab lain anda beli bra? Sebab rekaan yang cantik, sebab nak bagi payudara kelihatan besar atau beli bra untuk menampakkan lurah di dada anda?

Tahu tak, pemilihan bra juga ada caranya tau. Bukan asal nampak cantik dan murah je terus beli. Dianggarkan sebanyak 80% wanita diluar sana masih tidak tahu cara memilih bra dengan betul.

Berikut adalah kesilapan yang sering dilakukan oleh wanita dalam pemilihan bra. Pasti ramai wanita diluar sana pun melalukan perkara yang sama seperti ini kan. Jom lihat.

1. Beli Bra Murah

Berbanding bra murah, bra yang mahal biasanya direka dengan bentuk yang khusus dan selesa. Bra yang murah kebiasaannya tidak mempunyai pakar untuk mengira saiz yang sesuai. Oleh disebabkan itu anda harus mencuba dahulu sebelum membeli kerana setiap rekaan bra mempunyai mangkuk dan tali yang berbeza.

2. Basuh Bra Menggunakan Mesin Basuh

Tidak kiralah semahal mana pun bra anda jika dibasuh menggunakan mesin basuh pasti akan berubah bentuk asalnya. Inikan pula bra yang murah kan! Cara betul untuk mencuci bra adalah dengan menggunakan tangan dan sabun secara lembut. Sebaiknya terus dijemur untuk mengekalkan ketahanan bra tersebut.

3. Tidak Selesa

Jika bra yang dipakai terlalu kecil, anda akan merasa tidak selesa pada bahagian bahu dimana talinya akan kelihatan tenggelam diatas bahu. Manakala bra yang berdawai pula akan rasa seperti mencengkam payu dara anda. Anda dinasihatkan supaya menggantikan dengan bra yang baru kerana ketidak selesaan ini akan menimbulkan rasa sakit di bahagian leher, belakang dan juga bahu.

4. Ukuran Yang Betul

Semakin meningkat umur semakin berbesa saiz bra yang diperlukan tau. Walaupun payu dara kelihatan seperti tidak membesar tetapi percayalah bentuk tubuh badan juga mempengaruhi saiz bra anda. Pastikan cuba dahulu sebelum beli.

5. Beli Bra Yang Cantik

Ramai wanita suka membeli bra, tetapi bra yang murah dan cantik. Kadang-kadang yang cantik tidak semestinya elok kan. Apa salahnya keluarkan sedikit belanja untuk tubuh badan sendiri. Bra yang mahal pasti lebih baik dan cantik untuk payu dara.

6. Pakai Bra Yang Sama Selamanya

Kebanyakkan wanita diluar sana pasti mempunyai koleksi bra yang banyak kan..paling kurang pun lebih dari 10 helai. Tetapi yang jadi masalahnya bila asyik pakai bra yang sama bertahun-tahun lamanya. Tahu tak bra pun ada expired date tau. Rajin-rajin la tukar bra ye.

7. Perubahan Tubuh

Tubuh badan akan berubah seiring dengan peredaran masa ye, sama juga dengan payu dara boleh membesar dan mengecil mengikut perubahan tubuh. Disebabkan inilah anda sering dinasihatkan supaya mencuba dahulu sebelum membeli bra.

8. Tidak Puas Hati Dengan Saiz Payudara

Ini merupakan kesilapan yang sering dilakukan oleh ramai perempuan diluar sana. Sengaja memakai bra yang kecil untuk tujuan mahu menonjolkan payu dara. Ini satu kesalahan yang sepatutnya dielakkan. Anda akan lebih kelihatan cantik dan seksi jika memakai bra yang betul.

Rasanya dah boleh buang mana-mana bra yang telah bertahun digunakan tu ye. Gantikan dengan yang baru..Ingat murah tak semestinya bagus, sebaiknya cuba dahulu sebelum membeli. –utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *