Skandal Terowong – Guan Eng semakin ketandusan modal menipu rakyat

PULAU PINANG – Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng sebenarnya semakin ketandusan modal untuk menipu rakyat berhubung isu projek mega pembinaan terowong dasar laut di Pulau Pinang bernilai RM6.34 bilion, kata Ketua Pergerakan Pemuda UMNO negeri, Rafizal Abdul Rahim.

Beliau berkata banyak sangat ‘berdrama’ akhirnya terbongkar segala penipuan dan putar-belit yang dilakukan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang itu.

“Sampai bila Guan Eng mahu main tarik tali dan berputar-putar isu ini?

“Cuba bayangkan sekiranya isu terowong ini adalah hasil kerja kerajaan persekutuan, saya kira sudah pasti DAP akan mendesak dan menyerang hingga ke tulang hitam sebagaimana yang dilakukan dalam isu 1MDB.

“Tetapi bila diri sendiri yang terperangkap dalam kemelut yang cukup mencurigakan, pelbagai cara digunakan bagi menunjukkan kononnya mereka telus dan jujur,” katanya dalam satu kenyataan.

Rafizal berkata kos bagi projek mega DAP berkenaan telah menelan kos yang banyak, namun sehingga hari ini masih belum nampak rupa terowong lagi.

“Sekarang ini sudah masuk tahun kelima, kos semakin meningkat tapi mana terowongnya?,” soalnya.

Beliau juga berkata lebih menimbulkan banyak persoalan dan menghairankan adalah sehingga hari ini Kerajaan Negeri Pulau Pinang masih gagal mengemukakan laporan kajian kebolehlaksanaan terowong dasar laut kepada Kementerian Kerja Raya.

Rafizal berkata Ketua Menteri Pulau Pinang itu perlu berhenti memberi alasan, jangan ingat boleh menipu rakyat.

“Dulu Guan Eng cakap besar, tapi kini apa sudah jadi… adakah perlu ditubuhkan Suruhanjaya diRaja pula untuk menyiasat apa sebenarnya yang terjadi dengan projek ini?

“Nasihat saya kepada Guan Eng, rakyat tidak bodoh… jadi jangan terus bermain drama. Putar-belit anda sudah tidak laku. Jadi lebih baik letak jawatan,” bidasnya.

Projek terowong dasar laut di Pulau Pinang sepanjang 7.2 kilometer yang menghubungkan Persiaran Gurney ke Bagan Ajam di Seberang Perai dan tiga jalan utama itu telah mencetuskan pelbagai kontroversi, antaranya berhubung kos kajian kebolehlaksanaan yang terlalu tinggi, selain kaedah pembayaran yang melibatkan pertukaran tanah kerajaan negeri.

Isu projek mega DAP itu menjadi semakin panas dan menarik perhatian ramai selepas menjadi tumpuan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Semalam, pihak pencegahan rasuah negara itu mengesahkan telah menahan seorang perunding kejuruteraan yang terlibat menjalankan kajian projek mega berkenaan.

Wanita berusia 50 tahun itu merupakan perunding kanan sebuah firma berpejabat di ibu negara disyaki terlibat dalam penyediaan dokumen tuntutan palsu, bagi kajian kebolehlaksanaan projek berkenaan.

Sebelum ini, pihak SPRM menahan dua individu berpangkat Datuk dan memanggil lebih 76 saksi bagi membantu siasatan berhubung projek mega berkenaan. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *