5 punca wanita nampak tua sebelum waktunya

Perempuan dengan kecantikan memang tak dapat dipisahkan. Tapi zaman sekarang ni lelaki pun berlumba-lumba juga untuk kelihatan ‘cantik’ kan. Bak kata Safiey Illias #lelakicantik. Jenuh bersaing la kaum wanita dengan lelaki, masing-masing nak lawan siapa lagi cantik.

Kebanyakkan wanita mudah merasa tertekan apabila melihat ada wanita lain yang jauh lebih cantik dari mereka dan sanggup melakukan apa sahaja untuk kelihatan muda sentiasa.

Pernah dengarkan orang kata wanita benar-benar akan kelihatan cantik pada usia 30 tahun. Tapi tak semua diantara mereka bernasib baik untuk kelihatan cantik pada usia tersebut. Jika tidak mementingkan penjagaan kulit muka, mereka akan mudah kelihatan tua sebelum usia.

Nak tahu sebab apa kulit muka anda kelihatan kusam dan nampak lebih tua daripada umur sebenar? Jom baca ni..,

1. Malas

Ini merupakan penyakit yang sangat kronik bagi kebanyakkan wanita. Nak cantik tapi malas! Buang tabiat buruk ini jika mahu kelihatan cantik dan muda. Rajin-rajinkan diri berhias, pakai cantik-cantik, bersenam dan paling penting kena rajin buat ‘facial’.

2. Abaikan Kesihatan Dalaman

Kesihatann dalaman juga perlu dijaga walaupun sudah berkahwin dan beranak pinak. Sebaiknya amalkan pemakanan apa-apa jenis suplimen untuk menjaga kesihatan kita. Jika tidak mampu dari segi harganya, anda juga boleh mengamalkan jamu-jamu buatan tradisional ataupun buat sahaja sendiri dirumah.

Selain itu, amalkan pemakanan yang sihat juga mampu menjauhkan diri anda dari kelihatan berusia sebelum waktunya.

3. Berat Badan Bertambah Selepas Kahwin Dan Bersalin

Perubahan berat badan yang paling ketara bagi kaum wanita adalah apabila usia mereka mencecah 26 tahun keatas. Ini disebabkan penurunan dan ketidak seimbangan hormon estrogen didalam badan. Tambahan pula, kebanyakan wanita cenderung untuk naik berat badan selepas berkahwin dan juga melahirkan anak.

Alasan yang sering kita dengarkan adalah tiada masa untuk diri sendiri. Hal ini lah yang akan menyebabkan muka semakin kusan, perut semkakin menggelebeh dan sebagainya.

4. Merasa Dscdsciri Sudah Berusia

Ada juga sesetengan wanita yang menganggap apabila sudah mencecah 30an dan keatas, mereka perlu kelihatan matang dan tak perlu bergaya untuk kelihatan cantik. Kebiasaanya hal ini berlaku pada wanita yang berfikiran tertudup dan pemalu. Malu untuk mengenakan pakaian dan makeup yang berwarna terang. Mereka lebih selesa dengan warna-warna kusam yang tidak menonjol.

5. Kulit Kering

Kulit kering akan membuatkan wajah anda kelihatan kusam, berjeragat dan juga akan cepat berkedut. Kulit kering ini juga adalah petanda awal yang mengatakan hormon di dalam badan anda sudah semakin berkurangan. Pada saat ini, penjagaan kulit wajah dan badan sangat penting. Selain daripada menggunakan produk kosmetik dikedai anda juga boleh mencuba pelbagai jenis skrub badan yang diperbuat daripada bahan semulajadi seperti buah-buahan.

Bukan sahaja dapat pujian dari suami dan juga rakan-rakan, kelihatan cantik dan muda juga akan membuatkan hati anda sentiasa berbunga riang, tersenyum ceria dan tidak mudah stress kan. Hargai lah diri anda. – utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *