Apa kena mengena antara Mahathir dengan Kereta Kabel Langkawi?

Orang yang berniat mahu memperlekehkan dan memburuk-burukkan orang lain atas tujuan tertentu, pasti akan menerima balasannya. Lambat atau cepat sahaja. Sikap gemar memburuk-burukkan orang lain ini sinonim dengan sikap pembangkang yang gemar memburuk-burukkan kerajaan Barisan Nasional dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ini dapat dilihat sikap tidak bertanggungjawab bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin atau lebih dikenali sebagai Zam yang juga rakan baik bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mahu memburuk-burukkan Perdana Menteri. Niat beliau mahu mengkritik Perdana Menteri, tetapi alih-alih beliau hanya memalukan diri sendirinya sahaja.

Baru-baru ini, hampir 800 orang pelancong dan petugas terkandas selepas sistem kereta kabel Langkawi SkyCab mengalami kerosakan. 50 orang daripada mereka berada di dalam kereta kabel dan selebihnya pula berada di stesen puncak pertama di Gunung Mat Chinchang.

Zainuddin Maidin tidak bertanggungjawab apabila cuba mengambil kesempatan untuk memburukkan lawatan Perdana Menteri ke Langkawi dengan kejadian tersebut. Malah, bekas menteri di zaman pemerintahan Mahathir itu cuba mahu membandingkan zaman kedua-dua Perdana Menteri tersebut.

Kenyataan beliau yang dipetik menerusi laman sosial Twitternya, berkata; “Khidmat kereta kabel Langkawi rosak 800 orang terkandas dan 50 terperangkap dalam kereta. Tiada lagi pengawasan rapi seperti zaman Mahathir jadi Perdana Menteri. Langkawi seperti babynya.”

Tetapi itulah bila orang yang mempunyai niat tidak baik seperti ini, semuanya dirancang tidak akan menjadi. Usaha bekas Menteri Penerangan itu untuk membodek Mahathir yang juga Pengerusi Pakatan Harapan tidak menjadi dan gagal apabila kekhilafan fakta.

Zainuddin Maidin mungkin lupa Mahathir meletak jawatan sebagai Perdana Menteri pada tahun 2003. Langkawi SkyCab juga telah dibuka secara rasmi pada tahun yang sama iaitu 2003. Jadi, apa kena mengena antara Mahathir dengan kereta kabel Langkawi?

Oleh itu, bagaimana dengan dakwaan bekas Menteri Penerangan itu bahawa Mahathir menjalankan pengawasan rapi semasa beliau bukan lagi seorang Perdana Menteri? Adakah Mahathir melakukan kerja separuh masa sebagai operator Langkawi SkyCab susulan beliau meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri pada tahun 2003?

Lagi satu, masa mahathir jaga Langkawi beliau tidak memberi perhatian dan tidak pedulikan apa-apa pun selain memberi tumpuan dan menjaga Marina Bay yang tempat simpan kapal-kapal mewah sahaja. Walau apa-apa pun, Zainuddin Maidin hanya memalukan diri sendiri sahaja dengan kenyataan beliau ini. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *