Apa komen Guan Eng bila Singapore cadang naikkan kadar GST 9 peratus?

Semalam, Singapura telah membuat satu pengumuman di mana mengumumkan bahawa negara itu akan menaikkan kadar cukai barang dan perkhidmatan (GST) mereka dari tujuh peratus kepada sembilan peratus dalam tempoh 2021 hingga 2025.

Pengumuman itu dibuat oleh Menteri Kewangan Singapura, Heng Swee Keat dalam kenyataan bajetnya di Parlimen, semalam. Bagaimana agaknya jika pengumuman yang sama dibuat oleh kerajaan Malaysia? Sudah tentu pemimpin-pemimpin pembangkang dan penyokong pembangkang akan menyerang habis-habisan Barisan Nasional (BN).

Apatah lagi dalam keadaan hampir dengan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) sekarang. Pembangkang akan mengambil kesempatan menggunakan isu ini sebagai modal politik mereka untuk mengkritik kerajaan BN dan mengadakan himpunan mega di sana sini.

Untuk maklum, Singapura menaikkan kadar GST ialah pada 2007 dengan kenaikan daripada lima kepada tujuh peratus. Negara tersebut memperkenalkan sistem percukaian itu pada tahun 1994 dengan kadar permulaan tiga peratus. Pada tahun 2003, ia dinaikkan kepada empat peratus dan pada tahun 2004 pula dinaikkan lima peratus.

“Pelaksanaan kenaikan GST baharu ini bergantung kepada keadaan ekonomi, perbelanjaan negara dan keapungan cukai sedia ada. Namun, saya fikir ia perlu dilaksanakan lebih awal daripada tempoh dicadangkan,” kata Swee Keat.

Katanya, kenaikan kadar sistem percukaian tersebut akan dilaksanakan secara berperingkat dan cukai berkenaan akan diserapkan secara terus ke dalam sektor pendidikan dan penjagaan kesihatan yang dibiayai kerajaan.

Selain itu, beliau berkata, kenaikan kadar sistem percukaian itu perlu kerana setelah meninjau pelbagai cara untuk mengurus perbelanjaan masa depan menerusi perbelanjaan berhemah, penjimatan dan pinjaman masih terdapat kekurangan.

Malaysia mula melaksanakan GST pada 1 April 2015 dengan kadar enam bagi menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan (SST). GST juga dilaksanakan di 160 buah negara lain di seluruh dunia. Walaupun sudah beberapa tahun GST dilaksanakan, tetapi kerajaan tidak bercadang untuk menaikkan kadar GST negara ini meskipun kadar GST yang dikenakan Malaysia antara yang terendah di dunia.

Negara yang perkenalkan GST ialah negara-negara maju seperti Jepun, Korea Selatan, Australia, New Zealand, Taiwan, Jerman, Perancis, United Kingdom, Sepanyol, Norway dan Switzerland.

Pelaksanaan sistem percukaian ini sudah diberi penjelasan jelas oleh kerajaan berhubung sebab dan manfaat GST ini. Malah, sistem percukaian ini juga telah terbukti berjaya menyelamatkan ekonomi negara ekoran penurunan harga minyak global kebelakangan ini.

Namun, kumpulan pembangkang sengaja tidak mahu faham dengan pelaksanaan GST ini, sebaliknya lebih gemar mainkan sentimen untuk menimbulkan kemarahan pada sistem percukaian ini hanya semata-mata kepentingan politik mereka.

Lagi satu, apa komen Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng bila Singapura mencadangkan akan menaikkan kadar GST pada sembilan peratus? Guan Eng sebelum ini antara pemimpin pakatan pembangkang yang lantang mengkritik pelaksanaan GST. Ini katanya, tidak melaksanakan GST pun kita boleh mendapat lebihan belanjawan. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *