Banyak minum air putih mampu kurangkan nafsu makan

Pantang buka facebook, ramai yang kongsikan banyak tempat-tempat viral dengan makanan yang sedap-sedap kan. Kita pun mula lah teringin itu ini. Kalau tak dapat pergi pun sanggup je masak sendiri dirumah asalkan dapat merasa.

Nafsu makan ni bukan boleh dibuat main. Sekali dia datang tu memang makan tak berhenti la jawabnya. Tapi tau kan, apa akibatnya kalau makan berlebihan. Berat badan semakin bertambah dan penyakit pun senang singgah dalam badan kita.

Bukannya sampai tak boleh makan langsung, tetapi biarlah berpada. Disini kami ingin kongsikan beberapa tips untuk membantu anda membendung nafsu makan yang sedang bermaharaja lela dalam diri tu.

1. Tahukah anda, kekurangan air dalam badan boleh menjadi punca kenapa selera makan meningkat. Oleh itu banyakkan lah minum air putih sebaiknya 8 hingga 10 gelas satu hari untuk menyingkirkan perasaan lapar sentiasa tu.

2. Makan sebanyak 4 hingga 5 kali sehari (dalam kuantiti yang kecil). Dengan kaedah pemakanan sebegini dikatakan dapat mencegah rasa lapar berpanjangan. Ia juga lebih bagus daripada makan dua kali tetapi dalam kuantiti yang banyak.

3. Makan awal! Sebaiknya makan malam sebelum jam 8.00 malam. Jangan lewatkan makan kerana ia akan menyebabkan anda akan makan secara berlebihan kerna merasakan perut terlalu lapar.

4. Elakkan atau kurangkan makanan yang berlemak dan juga kandungan gula yang tinggi.

5. Makan makanan berserat. Ia akan membuatkan perut anda berasa kenyang dalam tempoh masa yang lebih panjang.

6. Makan makanan yang dimasak sendiri dirumah. Ini membolehkan anda mengawal jumlah kalori dan makan makanan yang lebih sihat.

Senang kan. Selamat mencuba! – utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *