Bapa Tokong didakwa memang anti-melayu dan anti-Islam sejak dahulu

Bekas perdana menteri yang kini Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dan Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri pernah menjelaskan sikap anti-Melayu dan anti-Islam Lim Kit Siang dan DAP di dalam tulisan pada blog beliau ketika kempen Pilihan Raya Umum ke-13, kata penganalisis politik, Dr Kamarul Zaman Yusoff.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai kenyataan Kit Siang baru-baru ini yang sekali mengulangi kenyatan yang telah beliau buat sebelum ini dengan menyatakan bahawa beliau dan DAP bukanlah sebuah parti politik anti-Melayu dan anti-Islam.

Katanya, sudah banyak ucapan dan tulisan yang mendedahkan sikap anti-Melayu dan anti-Islam Penasihat DAP itu dan DAP ini, termasuklah ucapan dan tulisan yang dibuat oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak, dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

“Kata Kit Siang, kempen DAP bersifat anti-Melayu dan anti-Islam ini kononnya adalah maklumat palsu dan berita palsu paling memalukan pernah dicipta di dalam sejarah politik Malaysia, sambil menambah bahawa DAP memperjuangkan hak dan kepentingan semua kaum dan agama sejak ia ditubuhkan pada tahun 1966.

“Jika dilihat di dalam tulisan Mahathir pada 11 April 2013, beliau telah menyebut betapa DAP adalah Trojan Horse PAP untuk me-Malaysian-kan Malaysia, betapa Kit Siang akan memainkan sentimen ke-Cina-an dan betapa Lim Kit Siang akan membakar orang-orang Cina untuk membenci orang-orang Melayu.

“Lanjutan itu, Kit Siang, yang kepanasan kerananya, telah mengarahkan, pada 13 April 2013, supaya Mahathir menarik balik tulisan beliau ini dan memohon maaf dalam tempoh 24 jam atas serangan beliau tersebut, yang disertai ugutan bahawa tindakan undang-undang akan diambil jika ini tidak dibuat oleh beliau.

“Bagaimanapun, Mahathir telah menyiarkan di dalam akhbar New Straits Times pada 28 April 2013 di samping di dalam blog beliau pada 30 April 2013 satu tulisan yang menyebut bahawa beliau tidak takut dengan ugutan Lim Kit Siang, malah menyebut dengan lebih tegas lagi bahawa Lim Kit Siang memang rasis,” katanya.

Kamarul Zaman yang juga Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (MAPAN), Universiti Utara Malaysia (UUM) berkata, setelah hampir lima tahun ia berlalu, Ahli Parlimen Gelang Patah itu tidak pernah menunaikan janji untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap bekas perdana menteri keempat itu.

Tambah beliau, begitulah juga dengan ugutan Penasihat DAP seumur hidup itu pada 28 Januari 2017 yang mahu mengambil tindakan sama terhadap Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang kerana menyebut bahawa parti Roket itu anti Islam.

“Turut pernah diugut untuk diambil tindakan undang-undang kerana menyebut bahawa DAP anti-Melayu dan anti-Islam ini ialah Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa, iaitu pada 21 Februari 2017.

“Tetapi sehingga ke hari ini ugutan ini tidak pernah dikotakan oleh Lim Kit Siang, malah Tan Sri Annuar sejak itu lebih lantang bersuara pula,” katanya lagi.

Beliau juga berkata, bukanlah sukar untuk menafikan dakwaan Kit Siang bahawa beliau dan DAP bukan anti-Melayu dan anti-Islam, serta bahawa parti Roket itu memperjuangkan hak dan kepentingan semua kaum dan agama kerana dakwaan begini sudah tercatat secara rasmi dalam rekod kerajaan.

“Pada 11 Julai 1969, Setiausaha Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Malaysia telah mengeluarkan kenyataan mengenai enam asas penahanan di bawah Seksyen 11(2)(b) Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) terhadap Kit Siang, yang pada waktu itu adalah Setiausaha Organisasi DAP merangkap Ahli Parlimen Bandar Melaka.

“Di dalam kenyataan ini disebut dengan secara spesifik ucapan-ucapan Kit Siang yang membakar perasaan perkauman serta mewujudkan ketegangan, kebencian, permusuhan, ketidakpercayaan dan ketidakharmonian antara kaum serta yang mencetuskan perasaan anti-Melayu dan anti-Islam di kalangan rakyat Malaysia,” ujarnya.

Justeru, beliau berkata, bila Kit Siang sendiri pernah ditahan di bawah ISA kerana sifat anti-Melayu dan anti-Islam beliau, maka tidak benarlah dakwaan beliau bahawa beliau dan DAP bukanlah bersifat anti-Melayu dan anti-Islam serta bahawa parti itu. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *