Bawa anjing dalam troli pasaraya bukti bukan Islam tak sensitif

Isu membawa haiwan peliharaan yang dilarang seperti anjing di pusat membeli-belah atau pasaraya nampaknya semakin menjadi-jadi di negara ini. Walaupun, pasaraya telah meletakkan papan tanda larangan untuk membawa bersama haiwan peliharaan dan diletakkan dalam troli tetapi masih terdapat individu tidak bertanggungjawab seperti tidak mengambil peduli.

Terbaru, tular di media sosial seorang pengguna Facebook dikenali sebagai Firdaus Majid mendedahkan terdapat masyarakat yang masih tidak mengambil peduli tentang larangan membawa anjing peliharaan ke pasaraya.

Kejadian dikatakan berlaku di AEON Mall Bandaraya Melaka apabila ada sepasangan telah membawa anjing peliharaan ke pasaraya terbabit dan meletakkan anjing di dalam troli.

Firdaus berkata masih terdapat individu tanpa rasa bersalah membawa anjing peliharaan mereka dalam troli dan anjing tersebut telah kencing di atas troli terbabit.

Lelaki kepada pasangan terbabit dilihat hanya mengelap najis anjing tersebut dengan menggunakan tisu tandas sebelum beredar.

“Baju canggih tapi otak masih kuno. Dah tahu kawasan pusat beli-belah tapi masih bawa peluk anjing. Siap (anjing) kencing atas troli lagi tu.

“Si laki dia siap tolong lap kencing anjing pakai tisu tandas. Isteri saya dah pergi ke kaunter info di aras bawah beritahu samak troli tu,” katanya.

Beliau yang prihatin tentang isu terbabit telah menghubungi khidmat pelanggan dan memaklumkan perkara terbabit dan menunggu ketibaan staf AEON untuk mengelakkan troli terbabit digunakan oleh pengunjung lain.

“Dahlah sebelah tandas dan bilik bayi. Lepas telefon khidmat pelanggan, kakitangan bertugas telah ambil troli dan beritahu kami yang mereka akan menyertu troli itu,” katanya.

Bagaimanapun, Firdaus agak kecewa dengan sikap sesetengah orang awam khususnya umat Islam yang turut sama melihat kejadian terbabit. Rata-rata mereka dilihat seperti tidak melakukan apa-apa tindakan dan perbuatan membawa anjing peliharaan dalam troli di pasaraya seperti tidak melakukan sebarang kesalahan.

“Semua buat tak tahu sahaja. Baik yang muda dan tua. Yang Melayu pun nampak tapi semua tak nak ambil tindakan. Hanya tengok, lepas tu main telefon,” ujarnya.

Menurut Firduas tindakannya memdedahkan perkara tersebut di media sosial bukan kerana rasis sebaliknya berharap semua pihak akan lebih prihatin tentang isu terbabit.

“Post ini bukan untuk rasis pada sesuatu, cuma sangat marah dengan tindakan pasangan ini dan orang awam (semua bangsa) yang lalu di situ langsung tak ambil kisah kejadian itu.

“Bayangkan kalau ada orang letak bayi dalam troli itu, bayi terpegang najis itu dan hisap jari-jari.

“Tambah sadis kalau mak ayah pula main kemam jari-jari anak yang terkena najis itu dalam mulut. Sebab itu, kami ambil inisiatif jaga troli itu sampi selesai,” tegasnya.-utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *