Bawang putih dan putih telur bantu hilangkan bintik hitam

Apa itu bintik hitam? Orang sekarang panggil blackhead. Adakah bintik hitam dengan bintik putih yang ada pada wajah kita ni benda yang sama? Hmmm memang runsing kalau banyak bintik-bintik ni pada muka kita kan.

Kalau nak tahu kejadian bintik hitam ini berpunca daripada liang pori yang tersumbat oleh sel kulit mati sehingga jadi hitam. Disebabkan ini lah bintik hitam susah nak hilang walaupun sering dibuang.

Satu cara nak lenyapkan bintik hitam ini adalah dengan mengecilkan dahulu liang pori yang terbuka. Terdapat banyak produk dan kaedah-kaedah diluar sana yang boleh digunakan untuk mengecilkan liang pori dan membuang bintik hitam ini.

Penggunaan skrub dan masker juga berkesan untuk hilangkan bintik hitam yang hodoh ini. Selain itu, terdapat satu petua yang anda boleh cuba iaitu dengan menggunakan bawang putih.

Okay lah jom tengok bahan apa yang diperlukan:

1 ulas bawang putih
Putih telur
Perahan Limau nipis
Tisu

Cara penyediaannya:

Tumbuk lumat bawang putih kemudian campurkan bersama putih telur dan air perahan limau nipis. Gaul sebati kemudian ambil beberapa helai tisu basah dan lekatkan dimuka. Gunakan berus, ambil pes campuran bawang puih tadi tempelkan diatas tisu dan biarkan sehingga kering. Akhir sekali bilas wajah dengan air bersih.

InshaAllah berkesan. – utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *