Betul ke makan nasi putih boleh gemuk?

Orang kata makan nasi putih ni boleh membuatkan kita mendapat penyakit kencing manis ataupun diabetis. Ada juga yang cakap, makan nasi boleh buat kita cepat gemuk. Betul ke?

Jawapannya Ya betul! tetapi hanya jika diambil dengan kuantiti yang berlebihan sahaja. Sebenarnya, jika diambil dengan cara yang betul dan sihat ianya sangat bermanfaat kepada kesihatan kita tau.

Maklum lah kita orang Malaysia kan memang tak boleh lari dengan nasi. Paling kurang boleh tahan 3 hari je lepas tu mengamuk cari nasi. Okay dah jangan risau, jom check it out apa kombinasi terbaik antara nasi putih dengan bahan lain yang sangat bermanfaat untuk kesihatan.

1. Minyak Kelapa

Kanji yang terkandung dalam nasi putih itu lah yang akan berubah menjadi gula dalam badan kita sekaligus boleh menyebabkan penyakit diabetis. Oleh itu, campurkan satu atau dua sudu minyak kelapa sebelum menanak nasi. Dengan cara ini kanji yang terdapat dalam beras tersebut akan dineutralkan.

2. Stok Ayam/Sayuran Asli

Dengan menambhkan stok ayam atau syuran asli dalam beras bukan sahaja boleh menambah rasa pada nasi, ia juga akan memberikan zat yang baik pada anda.

3. Halia

Masak nasi bersama hirisan halia sangat baik untuk kesihatan jantung. Campurkan juga satu atau dua sudu minyak kelapa kedalam beras sebelum menanak nasi tadi. Ternyata nasi akan menjadi lebih wangi, sedap dan juga berkhasiat.

4. Antioksidan

Buah-buahan yang mengandungi antioksidan seperti sayuran, cendawan dan juga bawang putih juga boleh dicampurkan kedalam nasi. Ramai yang tidak tahu bahawa kombinasi antara nasi dengan bawang putih akan membuatkan ia bertambah sedap malah menyihatkan juga.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda semua. Selamat mencuba! – utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *