Buang misai atas bibir dengan limau nipis

Lelaki bermisai semestinya handsome lah kan..tapi kalau perempuan pula yang bermisai ni apa cerita? Kadang-kadang lawak pun ada. Tapi tahu tak kenapa dan macam mana perempuan pun boleh tumbuh misai?

Sebenarnya ianya bukanlah misai, cuma bulu roma halus yang tumbuh dibahagian atas bibir sahaja. Ada yang mengatakan ianya disebabkan oleh hormon lelaki yang  berlebihan dalam badan. Sebab itu lah bulu-bulu halus ni mula tumbuh lebih dikawasan-kawasan yang tak sepatutnya.

Selain daripada hormon yang tidak stabil tu, ada juga sumber yang mengatakan kalau selalu sangat makan makanan segera seperti KFC, Mc Donald, Pizza dan sebagainya  ataupun kerap tukar-tukar produk kosmetik dan kerap berpeluh dibahagian atas bibir juga merupakan salah satu penyebab tumbuhnya bulu-bulu halus diatas bibir perempuan.

Perempuan yang ‘bermisai’ ni semestinya akan jadi bahan ejekan kawan-kawan. Pasti rasa malu nak menonjolkan diri. Pernah tak terfikir nak buang misai tu. Kalau dicukur nanti akan tumbuh lagi banyak tak pasal2 jadi macam misai lelaki. Tak ke naya tu.

Disini ada satu petua yang katanya mampu menghilangkan misai anda tu. Caranya juga sangat mudah. Anda cuma perlu sediakan sebiji limau nipis dengan setengah sudu gula pasir. Perahkan jus limau nipis dan campurkan dengan gula pasir kemudian gaul sebati.

Ambil campuran tadi, sapukan pada tempat yang bermisai sambil tu gosok perlahan-lahan. Cara ini akan membantu bulu-bulu roma itu tertanggal. Biarkan selama satu jam kemudian bilas dengan air bersih.

Tak salah pun cuba dahulu cara ni dirumah, mana tahu berkesan tak perlu lah anda berhabis duit pergi ke salon kecantikan untuk buang bulu. Selamat mencuba! – utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *