DAP tak perlukan undi melayu macam MCA?

Setiausaha agung DAP Lim Guan Eng menuduh MCA menjadi munafik apabila mereka mengatakan mereka mewakili masyarakat Cina, tetapi mendapat manfaat daripada pengundi Melayu di beberapa kawasan.

Menurut Guan Eng, perbuatan MCA itu tidak boleh diterima kerana mereka jelas tidak menunjukkan sokongan sebenar dari pengundi cina.

“Buat pertama kalinya, ketiga-tiga pemimpin MCA iaitu presiden, timbalan presiden dan setiausaha agung bergantung kepada undi Umno untuk dipilih sebagai Ahli Parlimen dan kemudian menjadi Menteri,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

“Adakah para pemimpin MCA tidak malu bahawa mereka tidak mempraktikkan apa yang mereka ajar dengan tidak bertanding di tempat duduk dengan lebih daripada 50 peratus pengundi Cina?” Tambah Lim.

Lim menggunakan contoh daerah-daerah di Bentong, Ayer Hitam dan Tanjung Malim di mana presiden MCA dan Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai, timbalan presiden MCA dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Wee Ka Siong dan Setiausaha Agung MCA dan Menteri Kedua Perdagangan dan Industri, Datuk Ong Ka Chuan adalah Ahli Parlimen masing-masing.

Beliau menegaskan bahawa blok pengundi etnik terbesar di ketiga-tiga kawasan itu adalah pengundi Melayu di 46.1 peratus di Bentong, 57.6 peratus di Ayer Hitam dan 55.4 peratus di Tanjung Malim.

“Malah, dalam pengundi Melayu mewakili kumpulan etnik terbesar dalam enam daripada tujuh kawasan pilihan raya parlimen yang dimenangi oleh MCA dalam Pilihan Raya Umum ke-13.”

Kenyataan Guan Eng ini seolah-olah menunjukkan bahawa undi dari bangsa melayu langsung tidak berharga.

Sekiranya pemimpin Cina bertanding dan menang di kawasan majoriti bukan Cina atau pemimpin India menang bertanding dikawasan yang komunitinya bukan India, bukannya itu menunjukkan bahawa kita mengamalkan politik pelbagai kaum?

Tidakkah ia juga menunjukkan bahawa pengundi di negara ini tidak mementingkan bangsa untuk melayakkan seseorang itu diangkat menjadi pemimpin?

Dengan kenyataan yang sangat perkauman dari Guan Eng ini, ia jelas menunjukkan bahawa beliau adalah seorang yang sangat angkuh dan tidak lagi mementingkan pengundi melayu. Malahan tidak keterlaluan dikatakan bahawa Guan Eng dan DAP tak perlukan lagi sokongan dari orang melayu! – UtaraNews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *