Dyana Sofya tak berani jawab skandal bercium dengan pemimpin DAP

Nama pemimpin muda DAP, Dyana Sofya Mohd Daud bukanlah satu asing lagi, sebaliknya pemimpin muda parti Roket ini dikenali kerana terpalit dengan beberapa isu kontroversi yang membabitkan beliau dan seorang pemimpin muda lelaki DAP.

Semalam, berlangsung satu wawancara bertajuk “Anda Tanya Mereka Jawab” anjuran Sinar Harian yang menjemput dua pemimpin muda iaitu Ahli Jawatankuasa Sosialis Muda DAP (DAPSY) itu dan Exco Puteri UMNO, Dira Abu Zahar.

Dalam bual bicara itu, Dyana Sofya yang juga bekas calon DAP semasa pilihan raya kecil Teluk Intan ditanya mengenai sebuah video kontroversi berpeluk dengan seorang lelaki yang dikatakan mirip Ahli Parlimen DAP Bukit Bendera, Zairil Khir Johari yang dikaitkan dengan dirinya satu ketika.

Namun Dyana Sofya dilihat tidak berani menjawab soalan berkenaan, sebaliknya pemimpin muda parti Roket itu cuba mengelak menjawab soalan itu dengan memberikan yang jawapan sama sekali tidak berkaitan dengan soalan diajukan oleh moderator. Malah lebih teruk apabila beliau mengaitkan dengan Datuk Seri Rahman Dahlan.

“Pada saya, masyarakat memang suka memangsakan wanita, terus terang sebelum saya berhenti merokok, ada gambar saya merokok, viral merata-rata gambar Dyana hisap rokok, tapi apabila Datuk Seri Rahman Dahlan upload sendiri gambar cigar kenapa tidak dikecam dan dihakimi seteruk saya,” kata Dyana Sofya ketika menjawab soalan diajukan.

Ini soalan yang ditanyakan oleh moderator bual bicara itu: “Lama dahulu, Dyana terpalit juga nama dikatakan dalam satu video dilihat seorang figura sebagai Dyana beraksi dengan seorang figura lelaki, jadi isu-isu ini satu cabaran kepada seorang wanita. Jadi, bagaimana Dyana berdepan isu ini?”.

April tahun lalu, tular beberapa gambar yang menunjukkan seorang wanita yang dikatakan mirip Dyana Sofya dilihat melentokkan kepalanya di bahu seorang lelaki yang mirip Zairil sambil lelaki tersebut merangkul lehernya.

Gambar lain pula menunjukkan pasangan tersebut dalam keadaan ‘panas’ iaitu dalam ‘kedudukan bercium’. Lagi pun ini bukanlah kali pertama gambar-gambar panas yang mirip wajah kedua-dua pemimpin DAP ini muncul.

Sebelum itu, tular dua klip video menunjukkan seorang lelaki sedang memeluk seorang wanita berambut panjang di sebuah lokasi yang kelihatan seperti sebuah kelab malam. Dalam klip video pertama menunjukkan seorang lelaki mirip Ahli Parlimen Bukit Bendera itu, menari sambil berpelukan dengan seorang wanita.

Manakala, pada Oktober 2014, Zairil menjadi tajuk berita apabila gambar seorang lelaki sekali mirip beliau mesra bersama seorang wanita menjadi tular di media. Wanita tersebut dikatakan mirip Dyana Sofya. Ketika itu, beliau merupakan DAP bagi pilihan raya kecil Teluk Intan. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *