Gempa bumi bermagnitud 7.2 gegarkan Mexico

BANDAR RAYA MEXI­CO – Satu gempa bumi kuat bermagnitud 7.2 yang menggegarkan Mexico kelmarin mengakibatkan hampir sejuta kediaman dan premis perniagaan di Bandar Raya Mexico serta selatan negara berkenaan terputus bekalan elektrik.

Namun, angka korban bencana itu hanya dua orang, melibatkan nahas sebuah helikopter.

Sekurang-kurangnya 50 kediaman di negeri Oaxaca, selatan Mexico rosak dalam bencana itu. Penduduk Oaxaca dan Bandar Raya Mexico masih dihantui gempa bumi yang mencetuskan kerosakan meluas pada September 2017.

Pusat gempa kelmarin terletak sekitar 145 kilometer(km) dari bandar peranginan menghadap Lautan Pasifik, Puerto Escondido di selatan Oaxaca dan sedalam 24.6km, demikian menurut Jabatan Kajian Geologi Amerika Syarikat.

Sekurang-kurangnya dua orang terbunuh apabila helikopter yang membawa Menteri Dalam Ne­geri, Alfonso Navarrete dan Gabenor Oaxaca, Alejandro Murat cuba mendarat cemas selepas meninjau kerosakan akibat gempa berkenaan. Mereka terselamat dalam kemalangan itu.

Perkhidmatan Seismologi Nasional berkata, gegaran kuat kelmarin turut disusuli 225 gempa susulan yang mengakibatkan orang ramai panik.

Di Bandar Raya Mexico pula, siren amaran gempa bumi berbunyi selama 72 saat sebelum gegaran dirasai,” kata Datuk Bandar, Angel Mancera.

Menurutnya, selang masa itu membolehkan penduduk keluar ke jalan-jalan raya.

Seorang guru Bahasa Inggeris, Patricia Gutierrez, 66, sedang tidur bersama cucunya yang berusia 11 bulan apabila dia terdengar siren amaran itu.

“Dia kenal bunyi itu. Apabila saya membuka mata, saya melihat matanya terbeliak, ketakutan,” kata Gutierrez mengenai cucu perem­puannya itu.

Gutierrez sempat keluar dari apartmennya di tingkat bawah sebelum gempa berlaku.

“Saya meninggalkan te­lefon bimbit dan semuanya kecuali kasut dan cucu saya,” katanya. – Reuters

Sumber – kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *