Golongan muda perlu bijak sebelum membeli rumah pertama

Ramai golongan muda yang mula sedar tentang pentingnya memiliki kediaman pertama sendiri. Tetapi, masih ramai golongan muda tidak dapat memiliki rumah pertama kerana faktor rumah mahal dan tidak mampu milik.

Apabila harga rumah baru dibina sangat tinggi, tidak bermakna semua golongan muda tidak boleh memiliki kediaman sendiri. Sebenarnya golongan muda perlu bijak jika mahu membeli rumah pertama kerana terdapat banyak inisiatif lain yang boleh dilakukan antaranya membeli rumah sekunder atau ‘subsale’.

Pembelian rumah sekunder ini sesuai untuk golongan muda yang mahu memiliki rumah pertama khususnya jika mereka bekerja di bandar berbanding membeli rumah baru dibina dengan harga yang lebih tinggi.

Penulis hartanah dan pelaburan Dr Azizul Azli Ahmad, menjelaskan rumah sekunder itu adalah merujuk kepada membeli rumah daripada pihak lain selain pemaju.

Rumah sekundur masih banyak yang dijual dan harga yang ditawarkan adalah lebih rendah berbanding harga rumah baharu.

“Sebagai contoh, kondominium sekunder di Bangsar masih ada dijual pada harga RM600 hingga RM1,000 satu kaki persegi (kps) berbanding kondominium baharu yang dijual pada harga RM1,500 hingga RM2,200 kps,” katanya.

Langkah mudah untuk mencari rumah sekunder adalah melalui media sosial seperti laman web mudah.my atau myproperty.com. Menurut Azizul Azli terdapat banyak rumah sekunder yang dijual di Kuala Lumpur dengan harga di bawah RM200,000.

Selain itu, apabila membeli rumah sekunder pembeli juga boleh membuat tawar menawar dengan pemilik berbanding jika membeli rumah yang baru dibina pemaju.

“Selain itu, rumah subsale yang dibeli dijamin boleh diduduki terus tanpa bimbang berlakunya kes rumah terbengkalai, akses kemudahan seperti kedai dan mereka juga boleh berurusan terus dengan pemilik asal sekiranya terdapat kerosakan pada rumah semasa proses jual beli,” katanya.

Sebelum ini, Bank Negara Malaysia (BNM) telah mendedahkan Malaysia mengalami kekurangan rumah mampu milik untuk memenuhi keperluan orang ramai selain menlaporkan kebanyakkan rumah yang dijual di negara ini adalah ‘rumah tidak mampu milik’.

BNM melaporkan harga rumah mampu milik selepas menolak kos sara hidup isi rumah adalah paling maksimum RM282,000. Tetapi, median harga rumah sebenarnya yang sering dijual pada 2016 adalah RM313,000 jauh melebihi kemampuan kebanyakkan isi rumah. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *