Guan Eng pertahan tindakan Singapore naikkan kadar GST

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mempertahankan tindakan Singapura yang baru-baru ini mengumumkan bahawa negara itu akan menaikkan kadar cukai barang dan perkhidmatan (GST) mereka dari tujuh peratus kepada sembilan peratus dalam tempoh 2021 hingga 2025.

Malah, beliau yang juga Setiausaha Agung DAP itu mengkritik pihak yang cuba menyamakan Malaysia dengan Singapura berkaitan pelaksanaan sistem percukaian tersebut.

Kata Guan Eng, Singapura mampu melaksanakan GST kerana ia sebuah negara ekonomi yang berpendapatan tinggi dan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) per-kapita negara itu juga lebih tinggi iaitu USD 52,961 berbanding Malaysia, USD 9,503.

“Singapura mampu memperkenalkan GST kerana ekonominya jenis pendapatan tinggi, 5.6 kali ganda lebih tinggi daripada Malaysia.

“Inilah sebab mengapa peniaga-peniaga kecil di Malaysia menderita teruk berbanding dengan Singapura,” dakwanya dalam satu kenyataan.

Ketua Menteri Pulau Pinang itu juga cuba menggambarkan kononnya kerajaan Singapura lebih baik dari kerajaan Malaysia kerana negara itu memulakan melaksanakan GST dengan kadar tiga peratus.

“Lainlah dengan Malaysia yang mulakan GST pada kadar enam peratus, mengakibatkan dislokasi ekonomi dan gangguan kadar kehidupan yang menyusahkan rakyat jelata,” dakwanya.

Walaupun Singapura memulakan dengan kadar GST tiga peratus, namun negara itu telah beberapa kali menaikkan kadar GST. Terbaru negara itu mengumumkan akan menaikkan lagi sehingga sembilan peratus kadar sistem percukaian tersebut.

Ini jauh berbeza dengan Malaysia yang mula melaksanakan GST pada 1 April 2015 dengan kadar enam peratus, tetapi kerajaan tidak bercadang untuk menaikkan kadar GST negara ini.

Sebelum ini, Guan Eng pernah mendakwa kononnya kadar GST akan meningkat jika Barisan Nasional (BN) menang dalam pilihan raya umum akan datang. Ahli Parlimen Bagan itu mendakwa kononnya jika BN membentuk kerajaan persekutuan sekali lagi, GST boleh meningkat sehingga 8% atau 10% dalam tempoh lima tahun akan datang.

Kini, Setiausaha Agung DAP itu terus mendakwa kadar sistem percukaian itu di negara ini akan meningkat jika tidak dihapuskan.

“Ini mengesahkan trend sedunia di mana, apabila GST diperkenalkan, kadarnya hanya akan menaik.

“Satu-satunya jalan penyelesaian untuk menghalang kenaikan kadar GST adalah menerusi penghapusannya,” katanya,

Guan Eng juga terus mengulangi janji Pakatan Harapan yang didominasi DAP yang mahu memansuhkan GST dalam tempoh 100 hari pertama sekiranya gabungan pembangkang itu berjaya menawan Putrajaya pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) akan datang.

“Kami akan memulihkan Cukai Jualan dan Khidmat (SST).

“Dengan memberikan sokongan kepada BN, GST bukan sahaja akan dikekalkan, malah kemungkinan besar akan dinaikkan kadarnya pada masa hadapan.

“Hanya dengan menggantikan BN dengan Pakatan Harapan, barulah GST akan dihapuskan sama sekali,” katanya.

Pelaksanaan sistem percukaian ini sudah diberi penjelasan jelas oleh kerajaan berhubung sebab dan manfaat GST ini. Namun, kumpulan pembangkang sengaja berpura-pura tidak mahu faham dengan pelaksanaan GST ini, sebaliknya lebih gemar mainkan sentimen untuk menimbulkan kemarahan pada sistem percukaian ini hanya semata-mata kepentingan politik mereka. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *