Kenapa badan susah nak kurus walaupun berdiet? Ini puncanya…

Pernah tak terjadi dimana anda telah bersusah payah diet tetapi berat badan masih tak turun-turun. Kalau turun pun sikit je. Sebelum ni apa yang kita faham badan akan gemuk sebab tak menjaga pemakanan dan malas bersenam sahaja kan.

Tetapi sebenarnya terdapat lagi faktor lain yang boleh membuatkan badan anda susah nak kurus. Aktiviti yang sudah menjadi tabiat kita juga memainkan peranan besar dalam proses penambahan berat badan.

Nak tahu apa aktiviti atau tabiat-tabiat yang telah sebati dalam diri kita tu..jom baca ni.

1. Tinggalkan Sarapan

Berapa ramai orang yang tidak bersarapan? Sarapan sebenarnya sangat penting, ini kerana badan memerlukan tenaga dan metabolima dalam badan juga memerlukan makanan untuk bekerja. Metabolisma akan menjadi perlahan dan akan mengakibatkan berlakunya penambahan berat badan.

2. Kurang Minum Air

Air putih ye bukan air manis. Ramai orang lebih memilih air manis berbanding air putih. Ini sangat tidak baik untuk badan anda. Kurang minum air akan menyebabkan kegagalan buah pinggang untuk berfungsi. Ia juga akan memperlahankan kerja sekaligus menyebabkan kotoran terkumpul. Minum air sekurang-kurangya 8 gelas satu hari bagi memudahkan proses pengeluaran sisa dalam badan.

3. Minum Air Manis

Minuman berkarbonat mengandungi kandungan gula yang sangat tinggi. Tahukah anda, gula yang terdapat didalam minuman ini tidak boleh dihadam untuk dijadikan tenaga. Ia akan bertukar menjadi lemak dan akan sentiasa terkumpul didalam badan kita. Sebaiknya elakkan terus dari meminum minuman berkarbonat ini.

4. Pengambilan Produk Tenusu ‘Low Fat’

Selama ini kita ingatkan makanan ataupun apa sahaja produk tenusu yang bertandakan low fat/rendah lemak ini adalah pilihan yang paling bijak kita buat. Ternyata tidak! Rendah lemak tidak bermakna ianya rendah kalori. Karbohidrat yang digunakan dalam produk ini akan menyebabkan anda merasa cepat lapar kerana berlakunya peningkatan jumlah gula dalam darah.

5. Tidur Tak Cukup

Tidur yang tidak cukup akan membuatkan nafsu makan anda meningkat kerana hormon kristol dalam badan akan bertindak balas dengan tekanan buatkan anda merasa lapar sentiasa. Tetapi terlebih tidur pula akan menyebabkan berlakunya penambahan BMI pada tubuh badan anda.

Terdapat banyak lagi tabiat lain yang secara tidak sedar telah menjadi rutin harian kita seperti makan lewat malam, suka makan makanan masin dan sebagainya. Apa kata selepas ini kita cuba ubah tabiat-tabiat yang buruk ini. Baru la senang untuk dapatkan bentuk badan yang ideal. – utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *