Kerajaan Malaysia tak akan lindungi pesalah yang dera amah Indonesia

Pembantu rumah warga Indonesia Adelina Lisio, 28 yang didapati meninggal dunia dipercayai akibat didera oleh majikannya di Taman Kota Permai 2, di Bukit Mertajam.

Adelina didapati telah mengalami kecederaan parah termasuk luka dan lebam di badan, mati ketika dirawat di Hospital Bukit Mertajam.

Insiden dera yang dialami oleh mangsa amat dipandang serius oleh semua pihak. Mangsa dipercayai telah dipaksa majikan untuk tidur di luar rumah hanya beralaskan tikar dan ditemani anjing.

Perbuatan yang dilakukan oleh majikan tersebut disifatkan satu tindakan yang tidak berperikemanusian. Oleh itu, kematian mangsa patut mendapat pembelaan sewajarnya.

Kerajaan Malaysia memang tidak akan melindungi pesalah yang mendera pambantu rumah warga Indonesia. Duta Besar Malaysia, Mohamed Hashim akan ke Indonesia untuk bertemu dengan Menteri Tenaga Kerja Indonesia, Hanif Dhakiri untuk membincangkan isu pekerja dan pembantu rumah warga Indonesia di negara ini.

Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi, memaklumkan beliau sendiri telah menghubungi Zahrain dan menyatakan empat perkara penting mengenai pendirian Malaysia tentang isu terbabit semasa pertemuan itu.

“Kita saling memerlukan kerana mereka perlu menghantar tenaga kerja ke luar negara termasuk Malaysia dan kita juga memerlukan tenaga kerja untuk bekerja di Malaysia, dalam hal ini pendekatan kita adalah ‘win-win’,” katanya.

Walaubagaimanapun, beliau berkata isu berkaitan pembantu rumah warga Indonesia terlibat dengan kes penderaan di Malaysia hanya merupakan kes terpencil.

“Kerajaan Malaysia dan pasukan penguatkuasaan juga tidak akan pernah melindungi sebarang isu penderaan, bukan sahaja terhadap pembantu rumah tetapi semua pekerja warga asing.

“Kita juga meminta supaya memorandum persefahaman yang tamat pada 2016 dikemas kini dan perundingan lanjut harus dilakukan,” katanya.

Ekoran insiden dera itu pihak polis telah menahan seorang lelaki dan adik perempuannya berusia 36 dan 39 tahun yang merupakan majikan mangsa bagi membantu siasatan. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *