Khalid Ismath dedah pembohongan Pakatan memperalatkan BERSIH

Bekas aktivis BERSIH, Khalid Mohd Ismath yang sebelum ini termakan dengan propaganda pakatan pembangkang kini mendedahkan pembohongan yang dilakukan oleh pakatan pembangkang dengan memperalatkan BERSIH.

Beliau mengakui dakwaan pilihan raya tidak adil dan bersih hanya semata-mata propaganda pakatan pembangkang untuk mempengaruhi dan memperdayakan rakyat bersimpati terhadap mereka.

Khalid juga mengakui beliau sendiri pernah termakan dengan propaganda undi warga asing dan isu blackout, walaupun dakwaan itu tanpa bersandarkan sebarang bukti dan fakta.

“Saya pun dahulu termakan propaganda Pakatan. Namun selepas PRU, BERSIH sendiri lakukan tribunal dan mengesahkan tiada warga asing mengundi dalam PRU 13 yang lalu.

“Malah kejadian blackout itu juga tidak dapat disahkan.

“Jadi waktu itu saya rasa bingung. Saya juga merupakan antara jawatankuasa yang bertugas semasa himpunan BERSIH mewakili entiti solidariti mahasiswa. Saya tak pasti sama ada apa yang saya ikut waktu itu adalah benar dan tepat.

“Lama juga saya muhasabah sebelum saya bermufarraqah,” katanya yang dipetik menerusi laman sosial Facebooknya.

Beliau yang juga bekas jawatankuasa BERSIH mewakili solidariti mahasiswa berkata, BERSIH didalangi oleh Pakatan Harapan yang sebelum ini Pakatan Rakyat, namun bagaimanapun kini sudah semakin ramai yang telah sedar dengan propaganda palsu berkenaan.

“Bersyukur juga saya semakin ramai yang sedar propaganda Pakatan ini. Cuma…saya juga masih tak boleh ubah pemikiran kawan-kawan yang memilih lesser evil.

“Bagi saya kalau dah jahat, tiada apa yang perlu diikut lagi. Yang ada hanyalah perlu dilawan,” kata Ketua Pemuda Parti Sosialis Malaysia (PSM) itu.

Perhimpunan BERSIH wujud adalah disebabkan hasil cetusan dan dianjurkan oleh pertubuhan bukan kerajaan iaitu Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil atau Bersih. Badan bukan kerajaan ini selama ini menuduh kerajaan dengan mendakwa pilihan raya tidak telus dan berlaku ketirisan.

Sedangkan dakwaan yang dilemparkan itu hanya satu dakwaan tanpa bersandarkan sebarang bukti. Dakwaan itu sebenarnya satu dakwaan untuk memburuk-burukkan kerajaan di bawah pentadbiran Barisan Nasional.

Perhimpunan jalanan haram Bersih itu juga menyebabkan berlakunya satu malapetaka yang terpaksa ditanggung oleh rakyat akibat berlakunya keganasan dan kerosakan harta awam selain cuba menjejaskan dan mengheret imej negara ke arah kedudukan tercorot. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *