Khasiat amalkan makan pisang yang ramai tak tahu..

Siapa disini penggemar pisang? Di Malaysia ni siapa yang tak makan pisang boleh dikategorikan sebagai seorang yang rugi. Pisang adalah sejenis buah-buahan yang kaya dengan nutrien dan kadungan zat yang baik untuk kesihatan.

Bukan sahaja boleh dimakan begitu sahaja, pisang juga boleh dimasak untuk dijadikan pelbagai juadah serta pencuci mulut yang sangat lazat. Jom ketahui manfaat pisang untuk tubuh badan manusia dengan lebih lanjut.

Tingkatkan Tenaga

Kadungan gula seperti glukosa, fruktosa dan sukrosa yang terdapat dalam pisang ini mampu memberi tenaga dengan segera pada tubuh badan manusia.

Mengelakkan Sembelit

Rasanya yang ni semua orang pun tahu kan, makan pisang akan membuatkan proses pembuangan air besar kita menjadi lancar. Ia juga sering dijadikan penawar bagi cirit-birit.

Disenteri / Cirit Berdarah

Jika anda sering terkena cirit berdarah ini, pisang masak yang dilumatkan sehingga menjadi seperti krim sangat berkesan untuk merawat penyakit ini terutamanya pada kanak-kanak.

Mabuk / Pening

Untuk hilangkan rasa pening ataupun mabuk, milkshake pisang yang dicampurkan dengan sedikit madu sangat berkesan untuk melegakannya. Susu pisang juga boleh menghidrat semula sistem dalam badan kita.

Berhenti Rokok

Berita baik untuk perokok yang berniat untuk berhenti merokok. Amalkan makan pisang setiap hari kerana kandungan mutrisi seperti vitamin, magnesium dan kaliumnya dikatakan mampu mengeluarkan nikotin didalam badan perkok.

Kurangkan Berat Badan

Kepada sesiapa yang dalam mood berdiet tu boleh cuba makan pisang dengan susu skim. InshaAllah berat badan anda dapat dikurangkan.

Bukan itu sahaja banyak lagi kebaikan buah pisang untuk tubuh badan manusia antaranya baik untuk penglihatan, menguatkan tulang, mengurangkan risiko serangan jantung, meningkatkan fungsi otak dan macam-macam lagi.

Rugikan kalau tak makan pisang. Lepasni boleh la suruh mak, ayah atau suami belikan pisang setiap minggu ye. Semoga bermanfaat. – utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *