Lebih RM1.95 juta sumbangan orang ramai bantu 13 beradik didera

LOS ANGELES: Lebih AS$500,000 (RM1.95 juta) berjaya dikumpul hasil sumbangan orang ramai bagi membantu 13 beradik yang dipukul, didera dan dikurung kedua-dua ibu bapa mereka.

David Turpin, 57, dan isterinya, Louise, 49, bakal dibicarakan di mahkamah di Riverside, kira-kira 97 kilometer dari sini, pada Jumaat ini, atas pelbagai tuduhan melakukan penyeksaan, penderaan kanak-kanak dan penahanan salah.

Kempen kutipan derma itu dianjurkan orang ramai selepas pihak polis menyerbu kediaman keluarga semua mangsa pada 14 Januari lalu.

Menurut jiran keluarga terbabit yang tinggal di pinggir bandar daerah Riverside, mereka hanya pernah melihat beberapa orang daripada 13 beradik itu yang dilaporkan berusia antara dua tahun hingga 29 tahun.

“Tidak lama selepas polis menyerbu kediaman itu, Yayasan Sistem Kesihatan Universiti Riverside yang mengetuai kempen kutipan derma, menerima sumbangan yang dihantar menerusi pos untuk kanak-kanak terbabit seperti pakaian dan buku.

“Ia menunjukkan masyarakat mahu menyampaikan rasa kasih sayang mereka kepada kanak-kanak ini,” kata pengarah kanak yayasan itu, Nicole Orr.

Orr berkata, sumbangan turut diterima daripada penderma dari Jerman dan Australia.

“Dana yang berjaya dikumpul akan digunakan untuk membiayai kemudahan perubatan dan penjagaan gigi, bantuan pendidikan serta perkhidmatan lain untuk adik-beradik itu,” kata Orr.

Sementara itu, David dan Louise Turpin yang berdepan lebih 24 pertuduhan bakal dikenakan hukuman penjara antara 94 tahun atau seumur hidup, jika sabit kesalahan.

Kedua-duanya tidak mengaku bersalah atas semua pertuduhan ketika dihadapkan ke mahkamah bulan lalu. – Reuters

Sumber –bharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *