Leman Raja Lawak yakin PAN mampu rampas Parlimen Sik dari UMNO

Bekas peserta raja lawak, Sulaiman Ibrahim atau lebih dikenali sebagai Leman Raja Lawak begitu yakin Parti Amanah Negara (PAN) mampu merampas kerusi Parlimen Sik dari UMNO pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang bakal tiba tidak lama lagi.

Kata beliau yang juga merangkap sebagai Ketua PAN kawasan Sik, walaupun Barisan Nasional (BN) berjaya memperolehi majoriti 2,807 undi ketika PRU-13 lalu, ia bukan suatu yang mustahil untuk Pakatan Harapan yang didominasi DAP menawan kerusi berkenaan dalam PRU nanti.

“Majoriti 842 undi yang berjaya diperolehi oleh BN bagi kerusi Dun Belantek dalam PRU yang lalu boleh memberi kejutan dengan kemampuan yang ada pada Pakatan Harapan Sik.

“Begitu juga dengan kelebihan undi sebanyak 2,060 undi yang telah dimenangi oleh BN sebelum ini bukan suatu yang mustahil menjelang PRU-14 akan datang.

“Walaupun PAS mendakwa mempunyai lebih 3000 ahli di Sik ia tidak mampu menggugat kerusi yang akan ditandingi oleh Pakatan Harapan di situ,” katanya dalam satu kenyataan.

Malah, pemimpin PAN itu juga mendakwa ramai dalam kalangan penyokong UMNO dan PAS di kawasan Sik telah beralih arah kepada parti serpihan PAS itu dan juga Pakatan Harapan.

“Perubahan ini memberi peluang yang besar kepada PAN dan juga Pakatan Harapan untuk meraih sokongan berganda setelah PAS tidak lagi bersama dengan Pakatan Harapan sepertimana mereka berada bersama Pakatan Rakyat (PR) dahulu.

“Seramai lebih 9000 ahli UMNO yang ada di Sik juga bukan sesuatu yang membimbangkan kerana ramai antara mereka telah pun beralih kepada Pakatan Harapan kini.

“Kita telah pun mengenal pasti sebahagian besar dari ahli PAS dan UMNO yang berada atas pagar dan protes senyap terhadap parti yang mereka sendiri,” dakwanya.

Dalam pada itu, Sulaiman juga cuba menggambarkan sejak penubuhan parti serpihan PAS itu di kawasan Sik sehingga hari ini tidak ada perbezaan politik yang menjadi perkiraan dalam menghulurkan sumbangan.

Manakala, Timbalan Ketua PAN kawasan Sik, Abdul Rashid Abdullah pula berkata, parti serpihan PAS itu mampu buat kejutan dengan merampas kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Belantek dan Jeneri yang kini dimiliki BN pada PRU-14 akan datang.

“PAN dengan kerjasama Pakatan Harapan mampu untuk menawan kerusi Dun Belantek dan Jeneri yang menjadi milik BN kini.

“Dengan majoriti sebanyak 842 undi yang diperolehi oleh BN setelah mengalahkan calon PAS dalam PRU yang lalu bukanlah sesuatu yang sukar untuk dirampas kembali menjelang PRU14.

“Begitu juga dengan kerusi Dun Jeneri yang dimenangi oleh BN dengan majoriti 2060 undi setelah mengalahkan calon PAS dalam PRU yang lalu,” katanya.

Beliau juga mendakwa sokongan yang diterima oleh PAS dalam pertandingan dua penjuru bagi Parlimen Sik dan Dun Belantek dan Jeneri pada PRU-13 lalu adalah ketika mendapat dokongan pakatan pembangkang. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *