Mahathir undang kebencian anak muda kepada Pakatan

Pembangkang kini dilihat amat terdesak sehingga sanggup menggadaikan segala prinsip anti perkauman dan anti autoritarian untuk menang pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang bakal menjelang tidak lama lagi, kata aktivis, Maryam Lee Mohamad Ramli Lee.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tindakan beliau yang dikatakan tidak menyokong pembangkang dan digelar tidak mahu menggulingkan kerajaan di bawah pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, penyertaan Parti Pribumi Bersatu (PPBM) yang diterajui Tun Dr Mahathir Mohamad ke dalam Pakatan Harapan yang didominasi DAP juga telah menghapuskan segala legitimasi pakatan pembangkang itu untuk membawa perubahan budaya politik negara.

Maryam mula dikenali selepas menjadi mangsa serangan di laman sosial media daripada penyokong gabungan pembangkang akibat menyuarakan pandangan berbeza dalam forum #UndiRosak: Kau Nak Apa Sebenarnya? yang diadakan di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor pada 25 Januari lalu.

Kata aktivis wanita itu, budaya politik Malaysia tidak akan berkembang dan maju sekiranya pembangkang mengamalkan budaya politik taksub dan mengagung-agungkan pemimpin serta mempergunakan sentimen agama.

“Apabila pemimpin pun mengamalkan politik toksik seperti itu, maka tidak hairanlah kalau pengikutnya juga taksub berlebihan dan membuli sesiapa sahaja yang dilihat lawan,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, sepatutnya pembangkang memberi perhatian terhadap isu seperti perumahan, gaji minimum, pendidikan dan perubatan, namun isu sebegini dilihat tenggelam kerana pembangkang kini hanya tahu berpolitik dan bercakaran sesama sendiri.

Kempen #UndiRosak kini viral melalui laman sosial yang mengajak kumpulan anak muda supaya merosakkan undi pada PRU-14 akan datang dengan penggeraknya dilaporkan memberi alasan tidak ada perbezaan memilih di antara Barisan Nasional (BN) atau Pakatan Harapan.

Maryam berkata, pembangkang tidak bersetuju dengan beliau kerana beliau menyokong #UndiRosak atas sebab-sebab tertentu.

Beliau juga berkata, beliau sebelum ini mungkin dikenali sebagai pro-pembangkang kerana sering melemparkan kritikan terhadap kerajaan.

“Sedangkan saya tidak pernah bersuara untuk menyokong mana-mana parti politik. Pendirian politik saya adalah berdasarkan prinsip-prinsip demokrasi, keadilan dan kesejahteraan rakyat.

“Sesiapa sahaja yang saya lihat tidak mendokong prinsip-prinsip itu akan saya kritik,” katanya. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *