Mahu gaji setaraf dan perasan bagus jadi punca ramai siswazah menganggur

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh menjelaskan seramai 54,103 siswazah universiti yang menganggur dalam tempoh enam bulan selepat tamat pengajian pada tahun 2016.

Kadar pengagguran yang semakin meningkat ini dilihat sebagai satu isu yang sepatutnya tidak timbul, mengapa ramai siswazah yang masih menganggur, adakah ia adalah kerana sikap siswazah itu sendiri?

Terdapat pihak yang menyifatkan pengangguran yang berlaku dalam kalangan siswazah ini adalah kerana sikap siswazah itu sendiri. Mereka bukan tidak mendapat pekerjaan tetapi mereka terlalu memilih pekerjaan.

Menurut Mohd Suhaidi B. Sautar, 25, pelajar tahun tiga Fakulti Pengajian Bahasa Utama, berkata disebabkan sikap memilih kerja dan mahukan kerja yang setaraf dengan kelayakan mereka sahaja membuatkan ramai yang sanggup tidak bekerja selama bertahun-tahun dan duduk di rumah sahaja.

Sebenarnya peluang pekerjaan yang ditawarkan masih banyak, tetapi pekerjaan yang ditawarkan terbabit disifatkan tidak sesuai dengan mereka. Bagi mereka adalah lebih baik tidak bekerja daripada bekerja tetapi tidak suka dengan kerja terbabit.

Selain itu, Hafsah Mohamed, 23, pelajar tahun tiga Fakulti Pengajian Bahasa Utama, pula menyifatkan faktor ramai siswazah masih menganggur adalah kerana mereka tidak dapat berkomunkasi dalam Bahasa Inggeris dengan baik.

Bahasa Inggeris mamainkan peranan yang penting ketika temuduga terutamanya syarikat yang mencari pekerja yang perlu berurusan dengan pelanggan. Disebabkan siswazah kurang fasih berbahaya Inggeris akan sukar untuk mereka ditawarkan pekerjaan.

Bagaimanapun, ada antara siswazah yang boleh berkomunikasi Bahasa Inggeris tetapi tidak dapat tawaran pekerjaan kerana tidak mempunyai kemahiran, pengalaman dan keyakinan diri semasa temuduga dijalankan.

Sementara itu, Pesyarah Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS), Hamid, 41, berkata terdapat cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi masalah pengangguran di kawalangan siswazah antaranya adalah dengan mengubah sikap negatif dan tidak terlalu memilih pekerjaan.

“Masalah pengangguran siswazah boleh diatasi dengan pelbagai cara. Antaranya ialah sikap siswazah itu sendiri yang terlalu memilih pekerjaan serta perlu berfikir secara profesional dan janganlah bersikap negatif terhadap sesuatu pekerjaan, kerana ianya akan merugikan diri sendiri. Di samping itu, mereka perlu pilih kerjaya yang betul dan mempunyai sikap tanggungjawab kepada diri, keluarga, masyarakat dan negara,” katanya.

Terdapat pelbagai inisiatif yang dilakukan oleh kerajaan untuk menangani masalah pengangguran di kalangan siswazah ini. Tetapi, segalanya tidak akan dapat diatasi jika hanya dilakukan oleh satu pihak. Siswazah sendiri perlu berusaha untuk menjadikan diri mereka lebih kebolehpasaraan agar menjadi pilihan majikan untuk diambil bekerja.

Kesimpulannya, graduan juga haruslah bijak untuk mengatur langkah kehidupan mereka dan jangan terlalu memilih pekerjaan dan berusaha memperbaiki diri untuk melayakkan diri mereka sebagai salah seorang yang patut diberi peluang pekerjaan. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *