Manifesto Gerakan P.Pinang tumpu isu banjir dan rumah mampu milik

PULAU PINANG – Gerakan Pulau Pinang telah bersiap sedia bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang bakal menjelang tidak lama lagi, kata Pengerusi Gerakan Pulau Pinang, Teng Chang Yeow.

Beliau berkata, persediaan parti itu kini sudah berada di tahap 90 peratus dan manifesto Gerakan Pulau Pinang juga sudah siap serta hanya menantikan masa yang tepat dan sesuai untuk diuar-uarkan.

Menurut pemimpin Gerakan itu, keperluan perumahan mampu milik, penyelesaian masalah banjir, pembangunan sosial yang memberi tumpuan kepada warga emas dan pembangunan wanita adalah merupakan perkara yang terkandung dalam manifesto Gerakan Pulau Pinang.

Sementara itu, beliau juga memaklumkan bahawa 17 calon termasuk tiga wanita telah disenaraikan oleh parti itu untuk bertanding 13 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang dan empat kerusi Parlimen di negeri Pulau Mutiara itu dalam PRU-14 nanti.

“Lapan daripada 17 calon adalah muka baru… mungkin ada pertukaran di saat akhir…bergantung kepada keputusan pucuk pimpinan BN,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis Rumah Terbuka Gerakan Pulau Pinang sempena sambutan Tahun Baharu Cina di George Town, baru-baru ini.

Chang Yeow berkata, senarai calon negeri berkenaan telah diserahkan kepada Gerakan Pusat dan pimpinan Barisan Nasional (BN).

Pada PRU 1969, Gerakan bertanding sebagai parti pembangkang dan berjaya memenangi 24 kerusi di negeri Pulau Mutiara itu, yang sebelum itu dikawal MCA, komponen Parti Perikatan.

Namun PRU 2008 dan 2013, Gerakan tewas apabila tidak dapat memenangi satu kerusi pun di DUN dan Parlimen. Sebaliknya, hanya UMNO berjaya terus mengekalkan 11 kerusi DUN dan dua kerusi Parlimen pada PRU 2008, dan kemudiannya 10 kerusi DUN dan tiga parlimen pada PRU-13. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *