Militan Boko Haram serang kampung di Nigeria, 90 pelajar perempuan dikhuatiri hilang

BAUCHI: Lebih 90 pelajar perempuan di Nigeria dikhuatiri hilang selepas militan Boko Haram menyerang kampung di negeri Yobe, kata dua sumber kepada Reuters hari ini.

Kehilangan mereka, jika disahkan, menjadi antara yang paling besar sejak Boko Haram menculik lebih 270 pelajar wanita di Chibok pada 2014.

Kes itu menarik perhatian global kepada pemberontakan militan selama sembilan tahun itu, yang mencetuskan apa yang disifatkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebagai antara krisis kemanusiaan paling buruk di dunia.

Perhimpunan di sekolah perempuan semalam menunjukkan 91 pelajar tidak hadir, kata kedua-dua sumber.

“Saya nampak mereka menangis dan meratap dalam tiga kenderaan Tata dan meminta tolong,” kata saksi dari kampung Gumsa berhampiran yang dilaporkan dipaksa menunjukkan jalan keluar kepada militan dan kemudian dibebaskan.

Reuters tidak dapat mengesahkan keterangan saksi bahawa Boko Haram menculik pelajar perempuan dalam serangan di Dapchi petang kelmarin.

Polis dan Kementerian Pendidikan daerah menafikan sebarang penculikan berlaku, tetapi ibu bapa dan saksi lain memberitahu Reuters, beberapa pelajar perempuan masih hilang.

Tujuh ibu bapa memberitahu anak perempuan mereka antara yang hilang.

“Saya harap anak saya bukan salah seorang mangsa culik apabila mengetahui lebih 90 daripada mereka tidak dapat dikesan selepas meneliti buku pendaftaran mereka,” kata seorang daripada ibu bapa. – Reuters

Sumber – bharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *