Pakatan semakin hilang kekuatan menjelang PRU14

Pakatan pembangkang kini dilihat semakin hilang kekuatan menjelang Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang kini semakin terasa bahangnya. Sudah maklum pembangkang sanggup melakukan apa sahaja untuk menggulingkan kerajaan Barisan Nasional (BN) termasuklah melemparkan fitnah dan dakwaan yang tidak benar.

Sebelum ini, pembangkang menggunakan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) untuk memburuk-burukan kerajaan BN dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Isu tersebut sering dimainkan oleh pembangkang dalam usaha untuk menghasut rakyat menolak serta membenci kerajaan sekarang dan pemimpin yang telah membawa banyak kejayaan kepada negara dan rakyat itu. Isu 1MDB itu menjadi serangan personaliti terhadapp Najib.

Tidak cukup dengan itu, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah juga turut menjadi ‘mangsa’ fitnah pembangkang untuk menolak dan membenci kerajaan BN. Bagaimanapun, BN dan Najib berdepan kedua-dua serangan berkenaan dengan tenang dan tidak cepat melatah.

Sebaliknya, pelbagai serangan berhubung isu 1MDB ini ditepis dengan bijak oleh kerajaan BN. BN dan Perdana Menteri memberi ruang untuk menyelesaikan isu 1MDB. Pelbagai serangan yang dilakukan oleh pembangkang tidak mampu menggugat Najib.

Itu sebab pembangkang mengulangi isu tersebut sehingga rakyat pun semakin muak dengan isu berkenaan. Jika dilihat, hampir semua kajian bebas PRU-14 hari ini menunjukkan bahawa isu 1MDB tidak akan mempengaruhi undi pada PRU-14 walaupun pembangkang mengharapkan sebaliknya.

Walaupun pakatan pembangkang cuba menghilangkan keyakinan rakyat terhadap BN, namun BN telah membuktikan hanya parti itu mampu memperjuangkan dan mempertahankan nasib negara dan rakyat.

Pakatan Harapan yang dkuasai DAP pula menunjukkan terus berada dalam keadaan kucar-kacir. Di tambah pula, dengan pemilihan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri Pakatan Harapan yang menyebabkan gabungan pembangkang itu bercakaran sesama sendiri.

Malah, pemilihan bekas perdana menteri keempat yang juga Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu juga menyebabkan kempen agar rakyat Malaysia merosakkan undi bertambah besar.

Apabila wujudnya situasi bercakaran sesama sendiri dalam Pakatan Harapan, maka terlahirnya kumpulan yang kecewa. Ini dapat dilihat apabila pelbagai serangan bekas pengasas parti terhadap PPBM seperti serangan kumpulan golongan kecewa terhadap pengagihan kerusi.

Dua situasi ini sudah mampu untuk menggugat kesatuan di dalam pembangkang. Ini juga dilihat bakal menyebabkan parti komponen dalam Pakatan Harapan tidak akan mendapat undi yang sekata kerana akan berlakunya sabotaj dalaman di antara parti-parti komponen pada PRU-14 akan datang.

Kesimpulannya, PRU-14 yang bakal menjelang tidak lama lagi ini dijangka akan menjadi perang yang jauh lebih mudah bagi BN berbanding PRU-13 lalu. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *