PAS turun dekati masyarakat di Kampung Binjai, Bayan Lepas

PULAU PINANG – PAS Pulau Pinang turun mendekati masyarakat di Kampung Binjai, Bayan Lepas, Pulau Pinang dengan aktiviti gotong royong membersihkan di kawasan persekitaran kampung berkenaan.

Pengarah Jabatan Amal Pulau Pinang, Baharin Ahmad berkata, program ‘Amal Masuk Kampung’ anjuran Jabatan Amal Malaysia Negeri Pulau Pinang diadakan bagi merapatkan hubungan dengan masyarakat setempat dan mengangkat syiar Jabatan Amal dan juga PAS.

Menurut beliau, program seperti ini amat penting dalam menghidupkan lebih banyak aktiviti kemasyarakatan, malah pihaknya akan memperluaskan lagi aktiviti sedemikian ke kawasan kampung atau komuniti yang lain.

“Program seumpama itu penting dalam menyemarakkan aktiviti kemasyarakatan di mana pihaknya akan luaskan ke kawasan kampung atau komuniti yang lain pula,” kata Baharin dalam satu kenyataan.

Beliau sendiri yang mengetuai 50 anggota Jabatan Amal dalam menjayakan aktiviti tersebut yang diadakan di Kampung Binjai, baru-baru ini.

Selain aktiviti gotong royong di persekitaran kampung, program itu juga turut dimeriahkan lagi dengan aktiviti untuk golongan kanak-kanak seperti pertandingan mewarna yang dikendalikan Jabatan Amal di Masjid Binjai.

Sementara itu, Pengerusi Masjid Binjai, Saad Abdullah menyambut baik program anjuran Jabatan Amal terbabit yang dilaksanakan di kampung tersebut.

Beliau berkata, program sedemikian akan meningkatkan lagi penerapan nilai menjaga kebersihan dan kesihatan serta mengeratkan hubungan silaturahim antara penduduk setempat. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *