Pencarum KWSP dinasihatkan jangan sia-siakan dividen

Sebelum ini, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah mengumumkan dividen pencarum sebanyak 6.40 peratus untuk simpanan syariah dan agihan dividen RM3.98 bilion dan dividen 6.90 peratus (simpanan konvensional) dengan jumlah agihan RM44.15 bilion.

Oleh itu, orang ramai terutamanya pencarum KWSP dinasihatkan untuk tidak sia-siakan dividen yang diperolehi. Pencarum digalakkan menggunakan dividen yang diperolehi untuk melakukan pelaburan alternatif.

Presidennya Rohani Datuk Mohd Shahir menjelaskan pencarum boleh untuk melakukan pelaburan melalui simpanan dan agihan dividen di akaun 1 dan akaun 2 KWSP.

Beliau berkata, langkah itu membolehkan pencarum mendapat pulangan lebih baik di masa depan.

“Langkah ini dilihat sebagai pilihan yang paling tepat bagi pencarum dalam mengoptimumkan simpanan dan dividen yang diperoleh.

“Sekali gus mempelbagaikan nilai pelaburan dan mendapatkan pulangan lebih baik pada masa depan,” katanya.

Tetai, itu bukan bermakna pencarum KWSP boleh melaburkan ke mana-mana pelaburan sesuka hati, sebaliknya pencarum dinasihatkan meneliti dahulu unit pelaburan yang ingin dilabur supaya dapat menjana pulangan lebih tinggi.

Katanya, pencarum juga boleh merujuk dahulu dengan badan pemantau untuk memberi penarafan kepada unit pelaburan yang mempunyai prestasi baik.

“Mereka boleh merujuk kepada badan pemantau bagi pengurusan dana bebas seperti Lippers dan Morningstar yang memberi penarafan kepada unit pelaburan yang memiliki prestasi baik dan berpotensi untuk memberi pulangan positif,” katanya.

Rohani berkata, tindakan pencarum membuat pelaburan alternatif adalah langkah yang sangat baik dalam usaha untuk menjana lebih banyak simpanan dan pendapatan dalam tempoh jangka panjang.

“Secara keseluruhan, saya berpendapat adalah lebih baik jika pencarum menggunakan dividen dan simpanan di akaun KWSP untuk tujuan pelaburan alternatif bagi menjana lebih banyak simpanan dan pendapatan untuk tempoh jangka panjang,” katanya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *