Penduduk di Arizona bakal dapat khidmat teksi tanpa pemandu

ARIZONA, Amerika Syarikat – Penduduk di sini bakal mendapat khidmat teksi tanpa pemandu tidak lama lagi selepas operasi kenderaan tersebut mendapat kelulusan pihak berkuasa tempatan.

Waymo yang merupakan syarikat induk kepada firma kereta pandu sendiri, Alphabet, akan melancarkan perkhidmatan tempahan kenderaan sama seperti Uber, namun dioperasikan menggunakan teknologi automatik.

Ia merupakan perkhidmatan awam pertama yang akan membuat kemunculan di Phoenix, Arizona selepas mendapat kebenaran daripada kerajaan negeri.

Pelancaran perkhidmatan yang merupakan antara produk Google itu akan dilakukan selepas Jabatan Pengangkutan Arizona mengesahkan permohonan Waymo untuk menjadi satu syarikat jaringan pengangkutan.

Aplikasi Waymo menggunakan van mini jenis Chrysler Pacifica telah diuji di lima lagi negeri lain di Amerika Syarikat dan di Phoenix sejak April 2017 dengan membolehkan penumpang menempah kenderaan secara percuma.

Kenderaan pemanduan automatik seperti Waymo menggunakan teknologi sensor bagi mengesan struktur dan halangan di jalan raya. – Agensi

Sumber – kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *