Pengiktirafan Dasar Ekonomi negara bukti Malaysia semakin makmur

Sebelum ini, Bank Dunia, Tabung Kewangan Antarabangsa, dan banyak institusi global yang dihormati telah memuji pengurusan ekonomi berhemat oleh Kerajaan, selain mengakui bahawa daya tahan dan daya saing ekonomi telah dikuatkan, demi kebaikan rakyat Malaysia.

Terbaru, Datuk Seri Najib Razak berkata pihak Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) turut memuji dasar ekonomi Malaysia yang terbukti telah menyumbang kepada pertumbuhan berterusan negara.

“Baru-baru ini @WTO memuji kejayaan pempelbagaian dan pembaharuan ekonomi kita yang terbukti menyumbang kepada pertumbuhan berterusan negara walaupun berdepan cabaran ketidaktentuan luaran,” kata Perdana Menteri.

Selain itu, Najib memaklumkan pihak BMI Research pula mengunjurkan bahawa pengguna Malaysia akan terus makmur pada 2018 kerana pertumbuhan ekonomi yang baik dan kadar pengangguran yang rendah

“Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan!” katanya.

WTO adalah satu-satunya pertubuhan global antarabangsa yang menguruskan aspek peraturan perdagangan pelbagai negara.

Malaysia turut dipuji kerana mengamalkan perdagangan yang terbuka melalui pembaharuan sepihak, pengaturan perdagangan serantau dan dua hala serta pelaksanaan peraturan pelbagai hala.

Sementara itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menjelaskan anggota terbabit turut memperakui kejayaan kepelbagaian ekonomi dan pembaharuan ekonomi Malaysia. Ekonomi Malaysia telah menyumbang kepada pertumbuhan berterusan walaupun menghadapi pelbagai cabaran luaran.

“Langkah berani untuk melaksanakan rasionalisasi subsidi minyak dan gula antara lainnya menunjukkan kesediaan Malaysia untuk bergerak ke arah mekanisme berorientasikan pasaran.

“Inisiatif mesra perniagaan seperti penambahbaikan kepada Akta Syarikat, juga dialu-alukan kerana ia menyebabkan pengurangan kos menjalankan perniagaan,” kata MITI. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *