PKR terdesak – Banner Bebaskan Anwar penuh di Permatang Pauh

Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang diterajui Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dilihat semakin terdesak mahu mendapat sokongan dan simpati rakyat apabila banner bebaskan bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim penuh dipasang di kawasan Permatang Pauh.

Dari jauh sudah boleh nampak banner dan billboard bebaskan bekas Ketua Pembangkang itu dipasang di kawasan Permatang dan Seberang Perai Tengah. Boleh lihat sendiri gambar diatas itu yang menunjukkan banner dan billboard bebaskan Anwar dipasang di pelbagai tempat.

Jika lambakan banner ucapan Selamat Tahun Baru Cina daripada mana-mana pemimpin politik, itu perkara biasa. Namun ini banner individu yang berada di dalam penjara yang didapati bersalah oleh undang-undang pula berlambak dipasang di merata-rata tempat di kawasan tersebut.

Sedangkan bekas timbalan perdana menteri itu akan dibebaskan pada bulan Jun 2018, bermakna kurang empat bulan lagi. Jadi, apa relevannya memasang banner Anwar ini awal-awal? Lagi satu, adakah Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) berani mengambil tindakan menanggalkan semua banner Anwar berkenaan?

Walau apa pun, tindakan ini sebenarnya jelas menunjukkan PKR kini semakin terdesak untuk mendapatkan simpati  rakyat apabila semakin hampir pilihan raya. Sedangkan hakikatnya pemimpin-pemimpin parti itu jarang turun ke kawasan dan tidak berkhidmat kepada rakyat dengan baik.

Jika ada pun wakil rakyat PKR turun ke kawasan tersebut pun dibantu kepada ahli mereka sahaja dan bukannya rakyat yang lain. Inilah yang ditunjukkan oleh pemimpin PKR selama hampir lima tahun menjadi wakil rakyat di berkenaan. Rakyat sendiri pun boleh lihat sendiri.

Sebaliknya, UMNO Permatang Pauh di bawah kepimpinan Datuk Mohd Zaidi Mohd Said yang dilihat lebih bertanggungjawab dalam menjaga kebajikan rakyat Permatang Pauh. Dari murid tabika, pelajar sekolah, guru, kariah masjid, ustaz sekolah agama, orang sakit, dan ibu tunggal semua telah didekati dan dibantu oleh UMNO Permatang Pauh sejak 2013.

Pasukan Zaidi atau lebih dikenali sebagai TEAM Zaidi dikatakan menjadi cukup kuat dan berpengaruh di kawasan Parlimen berkenaan. Oleh itu, strategi meletakkan banner Anwar kononnya berjuang reformasi kini dilihat sudah tidak boleh digunakan lagi untuk mendapatkan simpati khususnya penyokong PAS.

Lagi pun, rakyat kini sedang menilai dan mahu memilih pemimpin yang betul-betul ikhlas boleh berkhidmat dan mendengar permasalahan rakyat. Bukannya selepas menang, Ahli Parlimen terus jarang berada di kawasan dan tinggal di Kuala Lumpur. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *