Rakyat P.Pinang makin meluat dengan temberang Guan Eng

PULAU PINANG – Pemuda UMNO Pulau Pinang bidas kenyataan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng baru-baru ini yang mengulangi janji Pakatan Harapan yang mahu menghapuskan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) jika gabungan pembangkang itu berjaya memenangi pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) akan datang.

Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang, Rafizal Abdul Rahim berkata, tarif air di Pulau Pinang pun sudah empat kali dinaikkan, jadi Ketua Menteri Pulau Pinang itu jangan ingat rakyat akan percaya dengan janji Pakatan Harapan untuk memasuhkan GST yang telah terbukti membantu meningkatkan ekonomi Malaysia.

Beliau juga berkata, jika dilihat kembali janji pembangkang beberapa pilihan raya lalu, bermacam-macam janji manis yang dijanjikan namun apakah semua yang dijanjikan berkenaan dilaksanakan.

“Di Pulau Pinang sendiri apa caj yang dikurangkan untuk bantu rakyat? Setakat ini yang ada hanyalah caj air dinaikkan, caj parking, harga rumah melambung tinggi, peniaga kecil dihalau, caj katil dan pelbagai lagi. Itu belum lagi janji hapuskan tol Sungai Nyiur…

“Usahlah temberang nak bantu rakyat. Apa yang dia betul-betul bantu? Yang dia sibukkan nak buat terowong dasar laut di mana beratus juta sudah hangus untuk buat kajian.

“Rakyat dapat untung apa? Sekarang dia janji nak hapuskan GST… dia nak tipu siapa?,” katanya dalam satu kenyataan.

Baru-baru ini, Guan Eng dalam satu kenyataan menyatakan kononnya sekiranya Pakatan Harapan yang didominasi DAP menang pada PRU akan datang, maka GST akan dimansuhkan dalam tempoh 100 hari pertama mengambil alih kuasa dan memulihkan Cukai Jualan dan Khidmat (SST).

Umum mengetahui, Malaysia mula melaksanakan GST di negara ini pada kadar enam peratus sejak 1 April, 2015 bagi menggantikan SST yang telah lama dilaksanakan sejak 1972 dan 1975. Walaupun sudah beberapa tahun GST dilaksanakan, tetapi kerajaan tidak bercadang untuk menaikkan kadar GST negara ini meskipun kadar GST yang dikenakan Malaysia antara yang terendah di dunia.

Tambah Rafizal, pihaknya mencabar Ketua Menteri Pulau Pulau Pinang itu untuk melaksanakan janji yang dijanjikan pada pilihan raya yang lalu sebelum menabur janji manis yang baru semata-mata mahu menarik perhatian dan membeli jiwa rakyat.

Katanya, sudah diketahui pembangkang sememangnya pakar dalam membuat janji manis dan apabila hasrat mereka tercapai maka pelbagai cara akan digunakan bagi mengelak janji yang dijanjikan dilaksanakan.

Beliau juga menyifatkan janji pembangkang sebenarnya janji untuk dimungkiri.

“Sebab itulah dulu bila sudah berjaya menawan Selangor, mereka mula canang bahawa manisfesto yang dibuat bukan satu akujanji.

“Mereka harus ingat, rakyat tidak akan mudah lupa dengan segala pembohongan pembangkang. Janji pembangkang adalah janji untuk dimungkiri,” sindirnya. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *