Rakyat P.Pinang semakin tidak yakin dengan projek terowong DAP

PULAU PINANG – Pengerusi MCA Pulau Pinang, Datuk Tan Teik Cheng mempersoalkan bagaimana Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mahu meyakinkan rakyat negeri ini mengenai pembinaan terowong dasar laut dan tiga lebuh raya yang dilanda kontroversi kerana dua syarikat utama dari China telah menarik diri dari syarikat tujuan khas (SPV), Zenith Construction Sdn Bhd.

“Bermula dari penarikan diri BUCG Beijing Urban Construction, hingga Kumpulan Mudajaya yang melepaskan perjanjian kontrak berjumlah RM810 juta, dan China Railway Construction Corporation (CRCC) yang kehilangan kepentingan kerana kegagalan menerima wang yang dijanjikan sejak 5 tahun yang lalu.

“Jadi, bagaimana Guan Eng mahu meyakinkan rakyat bahawa projek itu bebas daripada keraguan?” soal Teik Cheng dalam satu kenyataan.

Beliau juga berkata, Ketua Menteri Pulau Pinang itu terus secara konsisten menekankan penglibatan CRCC dan BUCG bersama dengan syarikat tempatan yang tidak berminat dalam projek mega DAP berkenaan yang membawa kepada masalah yang dihadapi sekarang.

“Dari bukti dan petunjuk yang dinyatakan setakat ini, jelas menunjukkan bahawa kedua-dua syarikat gergasi pembinaan dari China iaitu CRCC dan BUCG tidak berminat dengan terowong bawah laut Pulau Pinang dan tiga projek lebuh raya itu.

“Apabila syarikat lain yang tersenarai di dalam projek mega DAP tersebut juga menarik diri sebagai kontraktor, ini menunjukkan bahawa projek itu menghadapi masalah besar.

“Guan Eng perlu dipersoalkan sama ada dia boleh memperlihatkan apa-apa bukti bahawa BUCG selama ini telah memegang 10% saham, dari perjanjian awal ditandatangani pada bulan Oktober 2013, sehingga pengeluarannya dari SPV pada September 2016. ”

Teik Cheng juga berkata, BUCG mengurangkan kepentingannya di dalam Zenith dari 10% awal hingga 0.0157% pada tahun 2015, ini menunjukkan syarikat itu dari awal-awal lagi hilang minat terhadap projek mega DAP berkenaan

“Dalam erti kata lain, BUCG telah hilang minat dalam projek itu sejak peringkat awal, dan penarikannya tidak disebabkan oleh ‘ditendang’.

“Perintah pengusiran Guan Eng hanyalah pertunjukan politik, dalam usahanya untuk menutup fakta bahawa BUCG telah kehilangan keyakinannya terhadap projek itu sebelum ia disiasat atau terlibat dalam kontroversi,” katanya.

Teik Cheng juga menyalahkan Guan Eng berhubung penarikan diri CRCC dari projek mega yang dirancang oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang itu.

“Sehubungan dengan CRCC, sebagai kontraktor utama, CRCC mempunyai bahagian yang tidak berpuas hati dan tidak dapat memahami mengapa ia dilihat sebagai pemegang saham di SPV sejak awal.

“Selain itu, ia hanya menerima RM3 juta ditambah dengan yuran, kemajuan kerjanya terjejas dan ia sentiasa ditonjolkan dengan cara yang kontroversial, menyebabkan ia dengan cepat hilang minatnya.

“Apabila Guan Eng dapat merasakan hasrat CRCC untuk menarik diri, dia segera keluar memberi amaran kepada CRCC dengan tindakan undang-undang dari kerajaan Pulau Pinang jika ia menarik diri, sambil menyalahkan kerajaan persekutuan dan Menteri Pengangkutan, kononnya cuba mensabotaj projek mega DAP itu,” katanya. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *