Suka sebar gambar ngeri petanda ‘Sakit Mental’

Kejadian yang menimpa seorang pelajar perempuan Nur Afini Roslan, 14, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tuanku Abdul Rahman, Gemas, Negeri Sembilan yang maut selepas terkena bilah pisau traktor mesin rumput memang menggemparkan Malaysia.

Namun, ahli keluarga yang masih lagi bersedih dengan insiden itu sekali lagi mengalami tekanan psikologi apabila ada pihak yang tidak bertanggungjawab telah menyebarkan gambar-gambar mangsa yang mengalami kecederaan parah di bahagian tanpa tapisan di media sosial.

Pakar psikologi, Dr. Maria Chong Abdullah menjelaskan terdapat beberapa faktor yang menyebabkan seseorang itu suka berkongsi gambar ngeri tanpa ambil peduli kesan kepada orang lain.

“Antaranya ialah sikap tidak ambil peduli terhadap kesan yang bakal dihadapi oleh mangsa atau individu di sekelilingnya.

“Kebanyakan mereka yang bertindak menyebarkan gambar ngeri sesuatu kejadian atau kemalangan biasanya tidak pernah mempedulikan tentang kesannya terhadap orang lain terutama mangsa.

“Mereka melakukan perkara itu hanya untuk mencapai kepuasan diri,” katanya.

Selain itu, jelasnya individu yang suka menyebarkan gambar ngeri ini juga sebenarnya boleh dianggap sebagai ‘sakit mental’ walaupun tidak gila tetapi tidak dapat mengawal diri dari mengganggu orang lain.

“Mereka yang melakukan perkara ini boleh dianggap sebagai ‘sakit mental’ kerana walaupun tidak gila, mereka sebenarnya tidak mampu mengawal kelakuan diri sendiri terutamanya untuk tidak menyakiti atau mengganggu orang lain,” katanya.

Jelasnya, kesan apabila gambar ngeri seseorang itu tersebar di media sosial sedikit sebanyak memberi kesan dari sudut psikologi kepada ahli keluarga.

“Sekiranya mangsa meninggal dunia, sudah pasti ahli keluarganya akan berasa sedih, apatah lagi apabila kematiannya dalam keadaan yang mengerikan.

“Apabila gambar mangsa menjadi tular di media sosial, kesedihan ahli keluarga terbabit tidak akan berakhir kerana mereka akan terus menyaksikan gambar berkenaan untuk tempoh yang lama walaupun secara tidak sengaja,” katanya.

Justeru, orang ramai diharap dapat lebih prihatin dan ambil peduli dengan perasaan dan emosi mangsa dan ahli keluarga. Sebagai umat Islam perbuatan menyebarkan gambar ngeri juga ditegah kerana umat Islam dilarang menyebarkan aib orang lain. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *