Toner Timun Homemade untuk kecilkan pori wajah dan kecutkan jerawat

Musim panas ni kulit muka memang akan jadi sensitive dari biasa. Stress kan. Tanpa sedar, esok bangun pagi tengok cermin tiba-tiba je jerawat pasir tumbuh penuh dimuka. Mula lah perasaan tak ada mood, malu nak keluar, asyik nak marah pun datang.

Tapi anda semua tak perlu bimbang kerana terdapat seorang hamba Allah S.W.T yang baik hati ni iaitu Encik Nauf Safuan, telah berkongsi bagaimana cara untuk mengecutkan jerawat hanya dengan menggunakan bahan semulajadi. Apa yang lebih penting ianya tersangat lah murah dan mudah.

Bahan-bahan yang diperlukan;

1/2 biji timun
1/2 biji lemon
Penapis air
Penyagat/blender

Cara penyediannya pula;

1. Sagat ataupun kisarkan timun kemudian asingkan hampasnya.

2. Campurkan air perahan lemon bersama dengan air timun yang telah diasingkan tadi.

p/s: Lemon ini khas untuk orang yang kulit berminyak sahaja ye, yang tak berminyak tu tak perlu gunakan lemon.

3. Masukkan campuran air timun dan lemon tadi kedalam botol. Simpan sebentar didalam peti sejuk sebelum digunakan. Toner ini boleh tahan selama seminggu jika disimpan dalam peti sejuk.

4. Guna sekali pada waktu pagi dan malam sebelum tidur.

Dengan menggunakan toner daripada dua bahan semulajadi ini akan menghilangkan jerawat dan menghalangnya daripada merebak. InshaAllah, jika dipakai pada waktu malam, keesokkannya jerawat anda akan segera mengecut.

Selain mengecutkan jerawat, toner ini juga boleh mengecilkan liang pori besar jika digunakan secara konsisten. Masalah kulit berminyak juga boleh diatasi dengan menggunakan toner ini.

Best kan! Tunggu apa lagi cuba laah. –utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *