Undi PAS akan tentukan kuasa politik di P.Pinang pada PRU14

PULAU PINANG – Penganalisis politik, Wong Chin Huat berkata jangan pandang ringan mengenai hasrat PAS mahu menjadi King Maker’ dan membentuk kerajaan sendiri selepas pilihan raya umum akan datang.

Katanya, ini kerana Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang benar-benar serius dengan hasrat parti Islam itu dan memberi ingatan kepada pengundi agar tidak menafikan bahawa parti islam itu mungkin menjadi elemen penting dalam pembentukan kerajaan baru selepas PRU-14.

“Apabila beliau (Abdul Hadi) berkata baru-baru ini PAS bercadang untuk menjadi ‘King Maker’ dengan memenangi 46 kerusi dan membentuk kerajaan, janganlah mengambil sikap bahawa dia hanya ‘syok sendiri’. Dia tidak (begitu).

“Kenapa saya katakan itu, kerana PAS tidak boleh memenangi 46 kerusi untuk menjadi ‘King Maker’, tetapi hanya perlu mengesahkan bahawa dalam PRU akan datang, pakatan Pembangkang akan runtuh tanpa mereka,” kata penganalisis politik yang berasal dari Pulau Pinang itu.

Beliau berkata demikian ketika membicarakan tajuk “Pilihan Raya Malaysia 2018: Dimensi Berkonflik” di Institut Pemikir Pulau Pinang, baru-baru ini.

Beliau juga berkata PAS lebih berkuasa daripada bekas Perdana Menteri yang kini Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dan Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Kesimpulannya adalah PAS lebih berkuasa daripada Mahathir,” katanya.

Wong yang juga Ketua Unit Sains Politik di Institut Pulau Pinang berkata parti Islam itu tidak perlu menjadi blok terbesar, tetapi hanya perlu menjadi ‘terpenting’ dan diperlukan untuk sesiapa sahaja yang akan membentuk kerajaan akan datang.

Sebelum ini, Abdul Hadi mengesahkan, PAS mungkin bertanding di lebih 130 kerusi Parlimen di seluruh negara pada PRU-14 akan datang.

Dalam pada itu, Wong berkata pengundi perlu memberi undi mereka keika PRU-14 akan datang kerana penting untuk melaksanakan hak setiap warganegara di negara ini.

Katanya, sekiranya pengundi memutuskan untuk tinggal di rumah, ia akan membantu membuat persempadanan semula kawasan pilihan raya bertujuan menewaskan lawan berkesan.

“Satu-satunya cara untuk membuat gerrymandering tidak berkesan adalah untuk memastikan peratusan yang keluar untuk mengundi adalah tinggi dan setiap perkara mengundi.

“Tetapi jika anda memilih untuk tinggal di rumah, ia seperti pada dasarnya memberitahu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk membuat keputusan untuk anda,” katanya lagi. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *