Wajib bayar hutang jika tak mahu ‘dihalang masuk syurga’

Hutang seberapa kecil pun tetap wajib dibayar. Sebagai umat Islam, agama Islam sangat mengambil berat tentang isu berkaitan hutang ini.

Kehidupan kini yang semuanya memerlukan duit menyebabkan manusia tidak dapat lari dari masalah hutang. Hutang ini termasulah hutang dengan rakan-rakan, pendidikan, perumahan, kenderaan, perubatan dan pelbagai lagi.

Dalam Islam, hutang adalah harus, ia keharusan yang disebut oleh Allah swt dalam ayat 282 yang ertinya:

“Wahai orang yang beriman, apabila kamu berbelian secara hutang yang ditentukan pembayaran (atau penghantaran) pada suatu tarikh tertentu, hendaklah kamu menulisnya…” (Al-Baqarah 282)”

Ayat untuk menunjukkan Allah swt mengiktiraf penjualan dan pembelian secara hutang tetapi dengan syarat ia perlu ditulis untuk mengelakkan lupa atau penipuan.

Walaupun, hutang itu dibolehkan dalam Islam tetapi umatnya diseru untuk menghindari dari berhutang jika mampu untuk memberi secara tunai.

Janganlah berhutang kecuali sangat terpaksa, jangan berhutang hanya disebabkan ingin tampil bergaya dan menunjuk-nunjuk dan akhirnya ‘memakan diri’ apabila tidak mampu untuk membayar hutang.

Hutang ini sebenarnya tanpa sedar membuatkan kita hidup dalam ketakuan selain itu menyebabkan kita menjadi seorang yang suka memungkiri janji.

Hutang jika tidak dibayar dan dibawa sehingga ke mati tidak akan diampuni oleh Allah SWT pada hari kiamat. Sabda Rasulullah SAW,

“Semua dosa orang yang mati syahid Akan diampuni (oleh Allah), kecuali hutangnya.” (HR. Muslim III/1502 no.1886, dari jalan Abdullah bin ‘Amr bin Al-‘Ash radhiyallahu ‘anhu).

Dan juga berdasarkan hadits yang diriwayatkan dari Abu Qatadah radhiyallahu ‘anhu, bahwasannya Rasulullah pernah berdiri di tengah-tengah para sahabat, lalu Beliau mengingatkan mereka bahwa Jihad di jalan Allah dan iman kepada-Nya adalah amalan yang paling afdhol (utama). Kemudian berdirilah seorang sahabat, lalu bertanya,

“Wahai Rasulullah, bagaimana pendapatmu jika aku gugur di jalan Allah, apakah dosa-dosaku akan terhapus dariku?”

Maka jawab Rasulullah shallallahu alaihi wasallam kepadanya:
“Ya, jika engkau gugur di jalan Allah dalam keadaan sabar mengharapkan pahala, maju pantang melarikan diri.”

Kemudian Rasulullah bersabda: “Kecuali hutang (tidak akan diampuni/dihapuskan oleh Allah, pent), karena sesungguhnya Jibril ’alaihissalam menyampaikan hal itu kepadaku.”

(HR. Muslim III/1501 no: 1885, At-Tirmidzi IV/412 no:1712, dan an-Nasa’i VI: 34 no.3157. dan di-shahih-kan oleh syaikh Al-Albani dalam Irwa-ul Ghalil no: 1197).

Selain itu, orang yang mati dalam berhutang juga akan terhalang dan tertangguh untuk memasuki syurga.

Apapun, jika kita antara orang yang berhutang berusahalah untuk menyelesaikan segala hutang yang ada kerana tiada siapa yang mahu mati dalam keadaan diri masih mempunyai hutang dan terhalang dari memasuki syurga. –utaranews

One thought on “Wajib bayar hutang jika tak mahu ‘dihalang masuk syurga’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *