200 ribu pesawah terancam jika dasar pengimport tunggal dihapuskan

Pembangkang menerusi manifesto untuk pilihan raya umum ke-14 (PRU14) telah menabur janji bahawa akan memansuhkan dasar pengimport tunggal makanan di Malaysia.

Pembangkang mencadang mahu menghapuskan dasar pengimport makanan tunggal dan memberi peluang kepada semua pihak untuk membawa masuk makanan dari luar tanpa mekanisma kawalan harga tertentu.

Bagaimanapun, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menyifatkan janji yang ditaburkan pembangkang itu akan membuatkan hampir 200,000 pesawah terancam untuk kehilangan sumber pendapatan.

Beliau berkata, jika polisi itu dihapuskan harga beras sukar untuk dikawal memandangkan harga beras dari luar negara lebh murah berbanding beras tempatan.

“Sekiranya dibebaskan, siapa saja boleh mengimport beras dalam negara kita, boleh jual ikut harga, dia akan membunuh industri tempatan

“Ia akan menghukum 200,000 penanam padi kita, sekiranya harga beras luar lebih murah, orang tak beli beras tempatan.

“Ia akan memberi ancaman kepada penanam padi kita di seluruh negara,” katanya.

Ahmad Shabery menjelaskan perkara itu juga boleh menjejaskan keselamatan makanan negara jika berlaku harga makanan dunia naik mendadak kerana tiada pengimport yang sanggup membawa masuk beras.

“Pernah satu ketika dahulu, harga makanan dunia naik, disebabkan harga minyak dan sebagainya tiada orang nak import beras.

“Bila masuk (beras) ke dalam, kita boleh kawal harganya,” katanya.-utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *