2,178 hektar tanah milik rakyat ‘dirompak’ oleh DAP di P.Pinang

GERAKAN Pulau Pinang mendedahkan 2,178 hektar tanah milik rakyat di Pulau Pinang dijual oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang di bawah pimpinan Ketua Menteri, Lim Guan Eng sepanjang tempoh dua penggal memerintah negeri Pulau Mutiara ini.

Menurut pemangku Ketua Pemuda Gerakan Pulau Pinang, Jason Loo, tanah-tanah ini dijual kepada pemaju swasta untuk pembangunan komersial elit dan mewah.

Beliau berkata, apa yang lebih membimbangkan apabila Kerajaan DAP Pulau Pinang menubuhkan Perbadanan Ketua Menteri (CMI) pada tahun 2009 dan ini lagi memudahkan aktiviti penjualan tanah berkenaan kepada pemaju.

Kata Jason, jika keadaan ini terus berlaku maka lama kelamaan tidak ada apa lagi yang tinggal untuk rakyat Pulau Pinang.

“Sekiranya setiap inci tanah milik rakyat ini dijual secara senyap oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang, maka lama-kelamaan, tidak ada apa-apa lagi yang tinggal untuk penduduk negeri ini,” katanya.

Difahamkan, antara tanah yang dijual itu termasuk di bahagian Perai iaitu di Batu Kawan seluas 242 hektar; Juru (2.64 hektar) dan Bukit Minyak (1.76 hektar).

Di bahagian pulau pula, kawasan tanah yang dijual adalah di Taman Manggis (0.44 hektar); Bayan Mutiara (40.8 hektar); Gurney Drive (44 hektar); Permatang Damar Laut (1,800 hektar); Bayan Bay (9.88 hektar); Bayan Lepas (2.64 hektar); Pulau Jerejak (32 hektar) and Peel Avenue (2.56 hektar).

Tambah beliau, kerakusan Kerajaan DAP Pulau Pinang menjual tanah milik rakyat secara berleluasa ini menimbulkan kebimbangan dalam kalangan rakyat di negeri Pulau Mutiara itu.

Dalam pada itu, beliau berkata, beliau akan terus membangkitkan perkara itu walaupun pun sudah menerima tiga notis saman daripada Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP.

“Saman ke atas saya ini tidak akan menutup saya daripada terus membangkitkan mengenai isu ini apatah lagi sehingga kini tidak ada jawapan jelas diberikan Kerajaan DAP Pulau Pinang berkenaan penjualan besar-besaran tanah milik rakyat ini,” katanya.

Untuk rekod, Jason pernah menerima notis saman daripada Ketua Menteri Pulau Pinang itu pada 21 dan 28 Februari lalu berkaitan isu penjualan tanah Peel Avenue yang sebelum ini hangat diperkatakan ramai, selepas kali pertama pada 29 Mei tahun lalu. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *